Gå til sidens hovedinnhold

Norge trenger ytterligere nye fly. De koster fire milliarder kroner

Artikkelen er over 2 år gammel

Det kan koste Forsvaret drøyt 4 milliarder. Helt nødvendig, mener Nato.

Libya-krigen viste at Norge har behov for egne tankfly til de nye kampflyene.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sa i sin redegjørelse til Stortinget om Libya-krigen tirsdag at Nato er avhengig av USA for å kunne gjennomføre store luftoperasjoner utenfor Europa eller USA. Det dreier seg om ulike militære kapasiteter, sa han.

På spørsmål fra Klassekampen etter debatten bekreftet Bakke-Jensen at en av disse kapasitetene er tankfly. I Libya-krigen viste det seg at europeiske NATO-land hadde få tankfly og var avhengige av USA for å gjennomføre luftkrigen.

I februar 2017 inngikk Norge en avtale med Nederland og Tyskland om innkjøp av åtte nye tankfly av typen A330 MRTT. Flyene skal lages av Airbus, stasjoneres i Tysland og Nederland og skal deles mellom en håndfull land.

– Nå har vi jo gjort noe med tankfly, der vi deler med fem-seks land, sier Bakke-Jensen.

Dette er derimot Nato uenig i. Klassekampen skrev i oktober i fjor at Nato mener Norge bør kjøpe to helt egne tankfly. Nato mener at flyene bør stå klare til bruk i 2028 og 2029. Norge har protestert på dette kravet og argumentert med at samarbeidsprosjektet med Tyskland og Nederland dekker behovet. Et norsk innkjøp ville trolig kostet rundt 4,4 milliarder, i tillegg til driftskostnader og hangarer.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.