Gå til sidens hovedinnhold

Norge er ikke klimamestere, men hyklere

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nyhetsselskapet CNN skriver på kommentarplass at Norge ikke er klimamestre, men hyklere; Det grønne skifte er finansiert av olje- og gassinntekter. Eksempelvis; når en bensindrevet bil i Norge erstattes av en elbil, forsvinner ikke bensinen, den blir solgt til et annet land. Det er kjøperlandets klimaregnskap som belastes med CO₂ ved forbrenning av bensinen. Norge selger bensinen, men slipper å ta ansvar for avfallsproduktet – CO₂. Norge kan derfor «med god samvittighet» fortsette sin produksjon av olje og gass – det er de som bruker det vi produserer som er klimasyndere. Skulle samme «logikk» gjelde for produksjon og bruk av narkotika, så ville produksjonen være lovlig, bare bruken ville være straffbar.

Man vil gjerne erstatte den gassdrevne strømforsyningen til olje- og gassproduksjon med strøm fra land. Gassen som spares kan da selges – og vips så er CO₂ regnskapet vårt ytterligere forbedret – mens naturen forsøples av vindkraftturbiner – og strømprisen stiger.

Det er dette som er hykleriet. Det er usikkert hvor lenge dette kan foregå. Dersom kjøpere av olje og gass klarer å innskrenke bruken – som de også har forpliktet seg til – vil dette gi Norge et økonomisk problem. Det er det ingen som vil snakke om. Vi pøser fortsatt ut milliarder til leteboring etter nye gass – og oljeforekomster – i et ekstremt sårbart havområde.

Norge er «verdensmester» i hykleri og dobbeltmoral på flere områder; det er bevilget milliardbeløp for å rense havet for plast. Samtidig tillater Norge dumping av giftig gruveavfall i sjøen. Norge er ett av tre land som fortsatt praktiserer slik miljøkriminell avfallshåndtering.

Kysten og fjordene våre er spekket med åpne oppdrettsanlegg som genererer kolossale mengder fiskeavføring som legger seg under og rundt merdene. Dette er også katastrofalt ødeleggende for livet i havet.

Og fortsatt ligger vraket av en ubåt lastet med kvikksølv på bunnen av Norskehavet.

Jeg tror skribenten i CNN har rett i sin vurdering av Norsk «miljøprektighet».

Kommentarer til denne saken