Den tidligere TIL-keeperen Thomas Tøllefsen trener for tiden sønnens TIL-lag, og lørdag besøkte 43-åringen og TILs G03-lag Nordreisa og Ymber Arena. Der fikk Tøllefsen seg en uventet opplevelse.

– Jeg har aldri spilt kamp på den banen før, men jeg vet av andre baner at det kan bli litt sot og sverte på ballen, men dette var helt ekstremt og det verste jeg har sett, sier Tøllefsen til Nordlys.

Det tok nemlig ikke lang tid før Tøllefsen og hans lag oppdaget at kunstgress-graunlatet, eller gummiknottene, svertet av farge. Gummiknottene er nemlig laget av gamle bildekk.

– Det bildet jeg tok var etter 30 minutter med oppvarming. Så du kan si at det var ganske heftig.

– Svaret fikk vi fort

Allerede før Tøllefsens lag startet oppvarmingen var avfargingen ballen og fotballskoene fikk et tema.

– Det var en kamp som pågikk da vi kom til banen, og allerede da lurte guttene på hvorfor de spilte med en helt svart på ball på et grått underlag. Men svaret fikk vi fort, sier den 43-åringen til Nordlys.

Farlighet ved bruk av granulat fra bildekk har tidligere vært debattert, både i inn- og utland. Mens det i Norge ble fastslått at det er ufarlig, etter en rapport fra 2006, har Dagbladet tidligere fortalt.

– Er skadelig

Likevel raser debatten, og flere er sikre på at det gummikulene er kreftfremkallende, skrev Dagbladet i 2016. Det amerikansk fjernsynsnettverket NBC kom i 2014 med en lengre artikkel om farligheten ved bruk av gamle bildekk som kunstgress-graunlat, mens Senterpartiets gruppeleder i Bergen, Ove Sverre Bjørdal, uttalte følgende til Aftenposten i 2014.

– Alle vet at bildekk som produkt er skadelig. Dette får man med seg hjem, og over alt. Noen får det også i munnen, og svelger det. Og vi vet ikke hvilken helsepåvirkning dette har, sier han.

– Ganske skremmende

Tøllefsen er godt kjent med debatten, som blusser opp med ujevne mellomrom.

– Det har jo vært en del prat om dette temaet, så det er ikke helt nytt. Men dette er første gang jeg har sett hvor ekstremt tydelig det kan være, og jeg må si at det var ganske skremmende.

– Man gjør seg selvfølgelig opp noen tanker, når man ser hvordan guttene ser ut etter en kamp. Det kan ikke være sunt, i hvert fall, sier Thomas Tøllefsen til Nordlys.