Nordmann Natland er i disse dager i ferd med å sykle fra Alta til Bergen for klimasaken. Etter å ha tråkket seg gjennom Troms og Finnmark, og deretter Lofoten og Vesterålen, kom den spreke 68-åringen fra Bergen denne uka til Bodø.

Her ble han møtt av en håndfull klimaforkjempere, blant annet medlemmer av Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA) i Bodø, Framtiden i våre hender og Naturvernforbundet i Salten.

Fantastisk tur i regn og sol

- Vi syklet sammenlagt 60 kilometer fra Bodø til Saltstraumen for å følge den gjennomreisende Nordmann videre på sin sykkelreise. Anita Haugen, Kaja Hansen og jeg fulgte helt med til Saltstraumen, en fantastisk tur i sol og regnvær, forteller Katharina Fagertun, leder for Framtiden i våre hender Bodø.

De eldste som var med på turen fra Bodø på torsdag var godt over 60 år. At sykkel var det foretrukne framkomstmiddelet på turen, var ingen tilfeldighet.

– Ved å sykle til jobb hver dag kan en spare samfunnet for opp mot 4500 kroner per uke, ifølge forskning. Denne utregningen basere seg på at du har syklet opptil 3 km hver arbeidsdag i en uke. Vi kan med lokale ferier og endringer til sykkel som transportmiddel få bedre privatøkonomi, bedre samfunnsøkonomien, skåne miljøet, få bedre helse og oppleve sosialt samhold, sier Fagertun.

55 dager på tur

Natlands 2.200 kilometer lange sykkeltur gikk fra Alta 10. mai via Tromsø, Senja, Andøya, Sortland, Kabelvåg, Røst og Bodø. Herfra går ferden langs Helgelandskysten til Trondheim, Kristiansund, Molde, Ålesund og Førde før han til slutt ender opp i Bergen. Foreløpig estimat for hele turen er satt til 55 dager.

Normann Natland selv håper å kunne verve flere til klimaaksjonen under sykkelturen sin.

– Jeg har et mål om å verve flere medlemmer til Besteforeldrenes klimaaksjon, og håper at noen, både barn og besteforeldre, har lyst å sykle sammen med meg et stykke der de bor. Jeg har veldig tro på å gjøre ting sammen, og dette kommer garantert til å bli skikkelig artig og oppløftende! Såframt været ikke blir alt for galt, da, sier Natland til BKAs hjemmesider.