Gå til sidens hovedinnhold

Nordlige del av Tysfjorden må forbli frisone for Allmenheten og Fiskerier

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette var også kravet til kommunedelsutvalg, grunneierlag, fiskere og andre brukere under offentlig høring av kystsoneplan til Tysfjord kommune. Det kom inn flere titalls merknader og lange underskriftlister. Men kommunen valgte legge disse bort under kategorien «protester». Innspillene ble aldri politisk behandlet, - ledelse og kommunestyret valgte å ta en «komiske ali» med å late som om disse ikke eksisterte.

Nå krever Nordlaks å etablere anlegg i Bergkråa, midt i denne sonen.
Dette ble først stoppet av Fylkesmannen under henvisning til forurensnings loven og hensynet til den unike Tysfjord hummeren. Ny Fylkesmann fra fremskritts partiet så med andre øyne på dette og anbefalte senere lakseoppdrett i området, - selv nye strøm målinger viste dårligere forhold.
Fikk så støtte fra miljødirektoratet som viste til at denne delen av fjorden fremdeles har god vannkvalitet. Oppdrettselskapet skal bare «ta hensyn uten urimelige kostnader innenfor rimelighetens grenser». Og ta bilder av havbunnen «før og etter». Hensyn til tysfjord hummer. Og at det skulle forankres inntil strandsonen mellom flere oter hi og en sjøfuglkoloni var ikke vesentlig. Heller ikke at dette er mest brukte og tryggeste ferdselsvei for småbåter.
Fiskeridirektoratets tilslutning var ikke mindre bizarre. De påpeker at søknaden ikke har vært politisk behandlet i kommunen , at det er et viktig område for hummeren med flere gyteplasser for kysttorsk i like ved. Men skriver de: Dette kan være et interessant eksperiment!!
Det kommer tydelig frem hvor redd myndigheter er for å tråkke oppdrettsnæringen på tærne. Mens dagens brukere aldri er blitt hørt.
Oppdrettsnæringen har allerede tolv godkjente lokaliteter i Tysfjorden, med kapasitet på tilsammen trettifem tusen tonn! Den trettende vil bare være et lite supplemang,, men en stor feil og ulykke i forvaltningen.

Kommentarer til denne saken