Vil eliminere alvorlig virus i Nordland

Hepatitt C: En prosjektgruppe ved Nordlandssykehuset skal kartlegge og bistå personer som er smittet av Hepatitt C-virus (HCV).

Hepatitt C: En prosjektgruppe ved Nordlandssykehuset skal kartlegge og bistå personer som er smittet av Hepatitt C-virus (HCV). Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Nordlandssykehuset har startet et samarbeidsprosjekt med primærhelsetjenesten om HCV-Eliminasjon.

Hepatitt C infeksjon er en viral smitte med hepatitt C virus (HCV). Det er mange som ikke vet at de har kronisk hepatitt C infeksjon, skriver prosjektgruppen bak.

I Norge har mellom 20-30.000 personer vært smittet med viruset og opp mot 70 prosent har kronisk hepatitt C.

Les mer: Snart kan denne sykdommen være utryddet i Norge

Leversvikt og leverkreft

HCV-infeksjon ble først tilgjengelig for diagnostikk i 1989 og fra 1990 har det vært gjennomført en omfattende forskning på sykdommen. Studier har vist at cirka 70 prosent av smitten er rusrelatert og cirka 30 prosent har en ukjent smitte.

Studier har også vist at rundt 85 prosent av de smittede personer får en kronisk HVCV-infeksjon som kroppens immunforsvar ikke kan utrydde. Får man en mangeårig kronisk HCV-infeksjon risikerer vedkommende å få kronisk leverbetennelse med utvikling av cirrhose (knutedannelse i levervevet).

Over tid kan dette medføre leversvikt og leverkreft. Sykdommen kan også forårsake skrumplever. Kronisk HCV-infeksjon med utvikling av leversvikt er en av de hyppigst forekommende årsaker til levertransplantasjon i dag, skriver prosjektgruppen på Nordlandssykehuset sine hjemmesider.

Enorm utvikling

Når det gjelder medikamenter for behandling av kronisk HCV-infeksjon har det vært en enorm utvikling på området. Etter tidligere behandlingsalternativer som ga svært ubehagelige bivirkninger og varierende suksess, er nå en tablett-behandling det beste alternativet.

Prisene på behandling har endret seg, før kunne enbehandlingskur koste opp mot en halv million kroner.

Ikke nok fokus

Fagpersoner har i flere år sagt at de mener det er en forholdsmessig skjevhet i hvor mange som er smittet av hepatitt C, og hvor lite det snakkes om sykdommen, og mener det er ignorert av medier og myndigheter. Professor Ørjan Olsvik sa dette til Nordlys i 2017:

Når det er fem ganger så mange som årlig får hepatitt C enn HIV i Norge, betyr det at vi ikke har nok fokus på førstnevnte virus, sa Olsvik.

Elimineres innen 2030

Verdens helseorganisasjon (WHO) har fra 2018 anført at HCV-infeksjonen skal elimineres innen 2030. Nå vil altså en prosjektgruppe bestående av overleger og en prosjektleder kartlegge og undersøke HCV-smittede i deres ansvarsområde. Blant annet er målet å finne HCV-positive pasienter rundt om i Nordlandssykehusets foretak og ansvarsområde. De ønsker også å kontrollere behandling for å følge opp den smittede.

Les mer om prosjektet og finn ut om du er i risikogruppen for hepatitt C-smitte.

Viruset ble påvist i Tromsø og dreper flere enn HIV. – Det er mulig å være smittet uten at man er klar over det 

Artikkeltags