Gå til sidens hovedinnhold

Nordlands velgere slår knockout på regjeringa

Opposisjonspartiene ligger an til å vinne sju mandater i Nordland, regjeringspartiene ett. I 2017 var forholdet 4–4.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stortingsvalget 2021 kan bli en katastrofe for de borgerlige partiene i Nordland. Dersom Avisa Nordlands meningsmåling fra i dag blir valgresultatet gjør de sitt dårligste valg noensinne i fylket, og får halvert antall mandater på Stortinget.

Venstre og KrF har lenge vært redusert til minipartier i Nordland, og Frp har hele det siste året ligget an til ett mandat, mot to nå. På vår måling mister også Høyre sitt andremandat, og kun Bård Ludvig Thorheim fra Bodø ligger an til å få plass på tinget.

Og det er kvinnene som svikter høyresida. Mens Ap har støtte fra over 30 prosent av de kvinnelige velgerne, foretrekker under 10 prosent henholdsvis Høyre og Frp.

Det er en langvarig trend at flere kvinner enn menn stemmer til venstre i politikken, men dette er relativt ekstreme utslag.

Ekstra ille for Høyre og håpet om regjeringsmakt er det at det er Ap som «stjeler» deres mandat. Dermed er også Øystein Mathisen fra Bodø inne på tinget. At Ap øker fra to til tre mandater må også ses som en stor seier for partiet i Nordland.

Målingen gir i det hele et klinkende klart signal fra velgerne i Nordland: De ønsker et regjeringsskifte.

Opposisjonspartiene ligger an til å vinne sju mandater, regjeringspartiene ett. I 2017 var forholdet 4–4. Selv om vi tar med støttepartiet Frp blir tallene stygge, og de har vært det på nesten alle målinger i år.

Skal resultatet i Nordland bidra til at Erna Solberg beholder makta har derfor partiene til høyre en nesten umulig jobb foran seg fram mot valgnatta.

Denne målingen er tatt opp etter at FNs seneste klimarapport ble en hovedsak i valgkampen. Det synes å ha gitt MDG et løft, men neppe så mye som partiet håpet på. En tilsvarende måling for NRK forrige uke bekrefter det; MDG øker, men ikke nok til å få et mandat.

Årsaken finner vi antakelig i aldersfordelingene blant deres velgere. 9,4 prosent av de under 30 år sier de vil stemme MDG, det er mer enn nok til et mandat. Men bare 1,3 prosent av velgerne over 65 sier det samme.

MDGs sterke stilling blant de unge kan også forklare hvorfor Rødt gjør det så dårlig i denne velgergruppen. Ja, støtten til Rødt er faktisk lavest blant velgerne under 30. Det kan tyde på at radikal ungdom foretrekker et radikalt miljøparti foran et kommunistisk parti.

Uansett betyr aldersskjevhetene at MDG og andre partier har mye å gå på fram mot valget, i alle ender, så håpet om et mandat i Nordland er langt fra dødt.

Dette valget kommer nemlig til å bli et av de jevneste på svært lenge. Høyre skal ikke øke mye for å ta tilbake sitt mandat, SV ligger hårfint foran Rødt i kampen om et annet.

Velgerne er på vandring mer enn vanlig, og de fleste partier sliter med lojaliteten. Mange har ennå ikke helt bestemt seg, og mange vil ikke gjøre det før helt mot slutten. Dessuten ligger det et utjevningsmandat og venter for de partiet som kommer over den nasjonale sperregrensen.

Partiene i Nordland har altså alt å vinne på en god valgkamp. Men det store bildet lar seg neppe endre; velgerne i Nordland kommer i overveiende grad til å stemme på partier til venstre, og på partier som vil skifte ut regjeringa.

Kommentarer til denne saken