Nå er Nordland best i klassen: - Vil ta ytterligere grep

Hild-Marit Olsen

Hild-Marit Olsen

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Arbeidslivet i Nordland er best i landet på andelen lærlinger.

- Virksomhetene i Nordland tar altså inn tre ganger så mange lærlinger som i Oslo. Det er imponerende! Nordland er et av landets største yrkesfagfylker, og likevel klarer bedriftene våre å ta inn et så stort antall lærlinger sammenlignet med for eksempel Oslo, sier utdanningsråd Hild-Marit Olsen (Ap) i en pressemelding.

Da tallene ble talt opp 1. oktober 2017, hadde Nordland 2667 løpende lærekontrakter, omlag 2000 av disse i næringslivet. Det gir en lærlingetetthet på 2,32 prosent av de 115 000 sysselsatte i fylket. Til sammenlikning hadde Oslo 3520 løpende lærekontrakter. Av 457 000 personer sysselsatt, gir dette en lærlingetetthet på 0,77 prosent.

Men det stopper ikke der: Nordland er også det fylket som har høyest andel bedrifter som har lærlinger, sett i forhold til det totale antallet bedrifter. Oslo og Akershus har lavest lærlingetetthet målt i andel bedrifter som har lærlinger.

- Også i dette bildet er Nordland tre ganger så stor som Oslo. 4,8 prosent av bedriftene i Nordland er godkjente lærebedrifter med lærlinger. I Oslo er tallet 1,6 prosent, sier Olsen.

Hun forklarer at det er det tette samvirket med arbeidslivet som er årsaken til de gode resultatene.  Nå vil hun  ta ytterligere grep.

- Nå jobber vi med å se på hvordan vi kan konkretisere en læreplassgaranti. Ungdommer som begynner på en yrkesfaglig utdanning skal vite at de får fullført utdanningen sin. Selv om mange nå får læreplass er vi fortsatt ikke helt i mål. Samarbeidet må fortsette. Det skylder vi ungdommene – og det skylder vi nærings- og arbeidslivet i Nordland.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken