– Selvmord er et kjempestort samfunnsproblem, og det ønsker vi å gjøre noe med.

Positiv: Ingelin Noresjø er fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse. Foto: Tore John Andreassen

Positiv: Ingelin Noresjø er fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse. Foto: Tore John Andreassen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Det sier fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Ingelin Noresjø.

I morgen skal fylkestinget i Nordland behandle handlingsplanen «Nullvisjon selvmord».

– Dette startet egentlig som en interpellasjon fra Ingeborg Steinholt for et år siden, som hele fylkestinget har stilt seg bak. Det har blitt jobbet fram en konkret plan, og nå er den heldigvis på plass, sier hun.

Rammer flest menn

For siste femårsperiode er det rapportert 12,2 selvmord per 100 000 innbyggere i Nordland. Dette er høyere enn i landet som helhet.

– Hvorfor det er slik, vet vi ikke, men det vi vet er at selvmord er mest utbredt i små lokalsamfunn. Disse vil også bli mer lammet når et selvmord skjer, hvor både familie, venner, skole og arbeidsplasser er berørt.

Hvert år dør mellom 500 og 550 mennesker av selvmord i Norge, og 70 prosent av disse er menn.

– Det kan være mange årsaker til det, men som prest Odd Eidner sier, så er menn for lite flinke til å snakke om det de synes er vanskelig. Det handler om å sette ord på følelsene sine, og ikke gå alene og tenke på det.

Vil skolere

Fylkesrådets innstilling til handlingsplanen er blant annet å redusere psykiske lidelser blant befolkningen.

– Vi har en overordnet plan om å øke den psykiske helsen i Norge. Det gir en gevinst både i færre depresjoner og forebygging av selvmord, sier Noresjø.

I tillegg ønsker de å skolere personer som står nær de utsatte gruppene.

– Dette kan være for eksempel helsesøstre på skolene eller de som jobber med eldreomsorg. De skal være utrustet til å oppfatte faresignaler og sette i gang tiltak der det er behov.

Felles visjon

Men selv om visjonen er null selvmord, kan det være vanskelig å gjennomføre.

– Som psykologer sier, så er det ikke realistisk å havne på null. Men visjonen vår sier at vi ikke har noen å miste, og én er én for mye. Vi har allerede mistet for mange. Det har hele veien vært en tverrpolitisk enighet om vår visjon, sier Noresjø.

Artikkeltags