Nordland Teater skal bruke Trygve Hoff i sitt jubileum

Storsatsing: Det var naturlig for teateret å bruke en så kjent og kjær kunstner som Trygve Hoff som grunnlag for jubileumsforestillingen, sier teatersjef Birgitte Strid og forfatter Stig Bang.

Storsatsing: Det var naturlig for teateret å bruke en så kjent og kjær kunstner som Trygve Hoff som grunnlag for jubileumsforestillingen, sier teatersjef Birgitte Strid og forfatter Stig Bang. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Saltdal Mannskor skal være med på jubileumsforestillingen - og turnéen starter på Rognan.

DEL

En stor musikkteateroppsetning basert på vise-kunstneren Trygve Hoffs tekster og musikk blir Nordland Teaters jubileumsforestilling i 2020. Manuskriptet er av Stig Bang.

11. januar 2020 er det 40 år siden Nordland Teater hadde sin første forestilling, og det skal feires med å bruke det folkekjære materialet til Trygve Hoff som grunnlag for en helt ny og stor forestilling.

- Helt siden 2014 har vi hatt ønske om å bruke Trygve Hoff-materiale til en forestilling. Det sto på ønskelista foran 2017 da det var 30 år siden han døde, men det ble ikke da, så når vi nå får en ny jubileumsanledning i 2020 var det nærliggende, sier teatersjef Birgitte Strid.

Kunngjort fra sofaen

Nyheten ble sluppet litt uforvarende under Vinterlysfestivalen som foregår denne uka. Hver dag har teatersjefen en egen formiddags-programpost «I sofaen med…» der hun samtaler med forskjellige sentrale personer som er med under festivalen.

Samtalepartner tirsdag var forfatter Stig Bang, som var med på Nordland Teaters fødsel og de første årene, som deretter har vært borte fra teateret en del år og nå er inne igjen. Han skrev og framførte konsertforestillingene «Blue» i fjor og «Brean, Bang og Bob» i år.

I samtalens løp ble det snakk om hva Stig Bang har gjort for teateret siden i fjor og hva som har skjedd siden da, og plutselig ba Birgitte Strid han fortelle om jubileumsforestillingen.

Det er Stig Bang som har skrevet manuskriptet til forestillingen som ikke har noe endelig navn ennå, men der Trygve Hoffs sangtekster skal brukes og hvor musikken hans blir enerådende som musikalsk grunnlag.

Musikkarrangementene er det komponist og arrangør Håvard Lund som skal stå for.

Alt skal synges

Forestillingen kalles musikkteater men blir nesten som en opera, for det blir ingen talte replikker i stykket – alt blir musikk i en eller annen form.

- Det blir ikke en forestilling som forteller noen biografisk eller kronologisk historie om Trygve Hoff. Jeg arbeidet lenge med å finne ut av at det skulle bli slik, og holdt på å si det fra meg. Men jeg fant ut at jeg måtte la stoffet komme til meg i stedet for å rote rundt i biografier og historier og kronologi. Da kom det en idé om hvordan lage en egen helt frittstående historie. Den handler om et kjærlighetsforhold og dramatikk rundt det. Tidskoloritten er 1980-tallet og historien er knyttet rundt et univers og et tenkt sted i Nord-Norge, forteller Stig Bang.

Fordi det er jubileum blir dette en virkelig storsatsing av Nordland Teater. Alle skuespillere og hele teateret er med, og enda må det hyres inn noen. Det er hele ni roller i stykket, og det blir et orkester med seks musikere. Saltdal Mannskor skal også være med og ha en rolle i musikkteaterstykket.

Hvem som skal spille den mannlige hovedrollen er ikke avgjort.

Instruktør for forestillingen blir Erik Schøyen. Han har lang erfaring som instruktør for musikkteater, har tidligere vært teatersjef på Haugesund teater og er nå rektor ved Musikkteaterhøyskolen i Oslo.

Turnépremiere på Rognan

Etter urpremieren på Mo 11. januar 2020 og noen flere forestillinger samme sted deretter, blir det turnépremiere uka etter. Den blir selvfølgelig på Rognan, der Trygve Hoff ble født og vokste opp.

- Det er helt utrolig hvordan Trygve Hoff og hans tekster og hans musikk, hans viser og hans plater er vel kjent, og ikke bare i Nord-Norge. Jeg har testet litt på folk jeg kjenner andre steder i landet som jeg ikke trodde hadde noen peiling på Trygve Hoff, og så viste det seg at de hadde hans tekster og viser langt inne i hjertet sitt, sier teatersjef Birgitte Strid.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken