Politimann fra Lofoten nektes erstatning for nakkeskade han fikk på jobb

Politimann Bjørn Rist fra Leknes ble skadet under trening i arrestasjonsteknikk. Han får ikke yrkesskadeerstatning.

DEL

(Lofotposten): I en større artikkel i Politiforum forteller politimannen om omstendighetene rundt skaden og prosessen i etterkant for å søke erstatning.

- Jeg synes det er vanskelig å svelge at vi som blir skadet i arbeidstjeneste, på en øvelse som vi ikke har mulighet til å velge bort, ikke skal ha rett til yrkesskadeerstatning, sier politioverbetjent Bjørn Rist.

Det er Trygderetten som har slått fast at Rist og kollega Håvard Faller ikke får erstatning for skader de ble påført under trening som kreves for å utøve yrket sitt.

Det var i 2016 at Bjørn Rist var markør under trening. Han forventet at instruktøren skulle vise øvelsen i «sakte film», men i stedet gikk instruktøren i gang med full kraft og førte hodet til Rist bakover i full kraft. Han fikk prolaps to steder i nakken og måtte opereres. Han har fortsatt mén etter hendelsen.

- Problemet er at loven stiller krav om at det må ha skjedd noe uventet, for at man skal få yrkesskaderstatning. Trygderetten ser ut til å mene at det er svært lite som er uventet i en situasjon hvor man nærmest trener på å sloss. Og den risikoen mener de at den ansatte skal bære selv, sier advokat Svein Sjøgren, ved advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen som representerer de to skada politifolkene.

Hovedverneombud for politi og lensmannsetaten, Audun Buseth og jurist Gry Berger i Politiets fellesforbund mener ifølge Politiforum at regelverket må endres for å være tilpasset politiets arbeidshverdag.
 

Artikkeltags