Gå til sidens hovedinnhold

Nordland på topp i drukningsdødsfall. Nå etterlyses det konkrete tiltak

Artikkelen er over 2 år gammel

Så langt i 2019 har ti personer druknet i Nordland. Halvparten av ulykkene skjedde i august.

Det viser tall fra Redningsselskapets drukningsstatistikk.

På landsbasis har totalt 40 personer mistet livet i drukningsulykker i sommermånedene 2019. Det er like mange som i fjor sommer, og åtte flere enn sommeren 2017.

– Sommerens drukningstall er dessverre like høyt som i fjor. Vi oppfordrer alle ordførere og kommuner til å sette drukning på agendaen og finne gode tiltak for å forebygge drukningsulykker lokalt, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet.

Konkrete tiltak

Til sammen har 68 mennesker mistet livet i drukningsulykker så langt i år. 25 av disse etter fall fra land eller brygge. Åtte ulykker har skjedd under bading.

– Et konkret tiltak for kommunene er å sørge for at badeplasser og områder nær sjø og vann er godt sikret med redningsutstyr og skilting som forteller hva forbipasserende kan gjøre ved en drukningsulykke, sier Lind.

Siden 2017 har tre personer mistet livet i drukningsulykker i Bodø. Av kommunene i Nordland er det Vågan topper statistikken med fire ulykker. Totalt har 26 mennesker i Nordland omkommet etter denne type ulykker de siste to årene. 24 var menn og to kvinner.

Hun oppfordrer kommunene til å skaffe seg oversikt over og kunnskap om drukningsfarene i sin kommune.

– Det haster med å finne konkrete tiltak som kan bidra til å redusere risikoen for ulykker. Involver innbyggere, næringsliv og frivillige organisasjoner i dette arbeidet. Vi i Redningsselskapet bidrar gjerne med lokal drukningsstatistikk, veiledning og samarbeid om forebyggende aktiviteter, sier Lind.

Flest menn

Av de 13 drukningsdødsfallene i august, omkom seks menn fra fritidsbåt, inkludert en kajakkulykke. Så langt i år har 22 personer druknet fra fritidsbåt.

I august omkom også to kvinner og en mann da en bil kjørte i vannet i Svolvær. En mann og en kvinne druknet i forbindelse med bading, og to menn døde etter fall fra land. Av de 68 personene som har druknet så langt i år, er 60 menn.

Rogaland topper fremdeles den fylkesvise drukningsstatistikken med 12 omkomne. Nordland har 10 drukningsdødsfall, hvorav halvparten skjedde i august.

Kommentarer til denne saken