Gå til sidens hovedinnhold

Nordland kunst- og filmhøyskole i Kabelvåg kan reddes!

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

– Bare ett år til. Vi ber ikke om mer, sier Sanjey Sureshkumar. Han er student ved Nordland kunst- og filmhøyskole (NKFS) i Kabelvåg, og blant initiativtakerne i gruppen som jobber for å bevare skolen leser vi i Morgenbladet 12. juni 2020.

Styrene i NKNN, NNBK og NNKS ser med bekymring på situasjonen for visuelle kunstnere i Nordland, etter at fylkestinget har vedtatt å stanse bevilgningen til kunst- og filmskolen i Kabelvåg. Årets søkertall er rekordhøye, til tross for dette blir ingen nye studenter tatt opp i høst.

Nordland har ingen annen kunstutdanning for det visuelle feltet. Mange av kunstnerne som har valgt å bosette seg i fylket har bakgrunn fra nettopp denne velrenommerte institusjonen. Og mange av kunstnerne som vender tilbake for å lage film eller andre prosjekter, kommer hit fordi de gjennom sin tid i Kabelvåg har fått et nært forhold til regionen.

Hvorfor skal vi risikere å svekke et miljø som er så viktig, så faglig sterkt, så betydningsfullt for Vågan, Lofoten- for hele landsdelen, i et spill om statlig eller fylkeskommunal finansiering. Den politiske posisjonen i fylket peker på staten, og selv om signalene er positive vil en finansiering tidligst komme over neste års statsbudsjett.

Vågan kommune vedtok nylig en ekstra bevilgning på 7,5 millioner i et forsøk på å sikre opptak til Nordland kunst- og filmhøyskole høsten 2020. Fylkesrådet holder imidlertid fast ved at det ikke blir tatt opp nye studenter i år.

Er det en sammenheng mellom å bruke mange millioner på Bodø som kulturhovedstad og nedbyggingen av den eneste kunstutdanninga i Nordland? Hvilke konsekvenser dette kan få for ansatte, studenter og fagmiljøet tilknyttet utdanningen er uvisst. At det skader skolen er det liten tvil om. Når antallet studieplasser går drastisk ned, og et helt årskull blir borte, er hele miljøet i fare.

Ett år. I fylkeskommunen går nok livet sin vante gang, men det er ikke bare kunstlivet i landsdelen og Vågan kommune som kan bli sittende med svarteper. Troverdigheten til fylket som en pådriver for visuell kunst i Nordland står også på spill.

Ina Otzko, styreleder Nord-Norske Bildende Kunstnere

Janne Henrikke Rasmussen, styreleder Norske Kunsthåndverkere Nord-Norge

Silja Skoglund, styreleder Nordnorsk kunstnersenter

Kommentarer til denne saken