Gå til sidens hovedinnhold

Nordland kunst- og filmhøyskole ble sviktet av Ap og Sp

Artikkelen er over 1 år gammel

For dem som ønsker å lese dette vil jeg fortelle en utrolig historie.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nordland fylke har fram til 16. juni tatt ansvar for å drive Nordland kunst- og filmhøyskole. Den 16. juni besluttet Arbeiderpartiets fylkesråd for utdanning i Nordland, Hild Marit Olsen, at det ikke blir opptak av elever fra høsten 2020, og vil legge skolen ned fra 2023.

I dag er skolen en treårig bachelorutdanning, med en unik utdanning, på et unikt sted som er finansiert av Nordland fylkeskommune, og som tiltrekker seg norsk ungdom og søkere fra hele verden. Utdanningen i Kabelvåg er av nasjonal betydning og holder internasjonal klasse. Norge trenger en slik utdanning i Lofoten, i en eksotisk og unik del av landet, som har inspirert kunstnere gjennom mange hundre år. Dette tilbudet velger Arbeiderpartiets fylkesråd, Hild Marit Olsen, å starte nedleggelsen av.

Utgangspunktet for fylkesrådets beslutning er helt greit; «Det ligger ikke til fylkeskommunens mandat å drifte høgskoleutdanning». Det er måten dette gjennomføres på som ikke er greit. Det oser av Arbeiderpartiets egenrådighet, maktmisbruk, arroganse og manglende evner til å lytte på andre for å skape de beste løsninger.

Vågan kommune forstår alvoret når fylkesråd for utdanning til fylkesrådsmøtet den 16. juni foreslår å ikke gjennomføre opptak til skolen høsten 2020. I kommunestyret den 15. juni fremmer Vågan Frp forslag om at Vågan kommune bevilger 7,5 mill. kr, som er nødvendig for å finansiere opptak av elever. Vågan Arbeiderparti, Høyre, SV og Rødt er enig i forslaget og støtter dette. Senterpartiet og ordfører Frank Johnsen støtter ikke vårt forslag. Konsekvensen av Vågan kommunes vedtak, er at det koster kr null for Nordland fylkeskommune å gjennomføre opptak av elever fra høsten 2020.

I tillegg til at Vågan kommune bevilger pengene, støtter alle partiene på Stortinget i en merknad til kommende statsbudsjett at de vil finansiere skolen over statsbudsjettet. I tillegg er det kommet brev fra NTNU i Trondheim med invitasjon og positive signaler om overtakelse av Nordland Kunst – og Filmhøyskole.

Arbeiderpartiets fylkesråd for utdanning i Nordland, Hild Marit Olsen, bryter også fylkestingets vedtak relatert til finansiering av Nordland kunst- og filmhøyskole, da vedtaket også har et tillegg som lyder; «Dersom fylkesrådet som følge av positive signaler om finansiering beslutter å ta opp studenter for studieåret 2020/2021, må imidlertid finansiering legges inn i økonomiplanen som følge av at fylkeskommunen forlenger sine forpliktelser for opptatte studenter.

Positive signaler fikk fylkesrådet idet Vågan kommune besluttet å finansiere opptak av studenter for studieåret 2020/2021.

Til tross for dette velger Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og KrF å starte nedleggelse av skolen.

Ja, kjære leser, en helt utrolig historie.

Kommentarer til denne saken