Gå til sidens hovedinnhold

Nordland har landets høyeste sykefravær: – Vi har en jobb å gjøre

Artikkelen er over 2 år gammel

Nordland har landets høyeste sykefravær på 5,9 prosent. Landsgjennomsnittet ligger på 5,1 prosent. Det skriver Nav Nordland i en pressemelding.

Det tredje nordligste fylket deler førsteplassen med Østfold, deretter følger Finnmark med 5,8 prosent.

Høyere fravær blant kvinner

Det legemeldte sykefraværet gjelder for 4. kvartal og i Nordland er i snitt ganske mye høyere for kvinner enn det er for menn. Tallet ligger på 7,6 prosent for kvinner og 4,4 prosent for menn. Til tross for det høye tallet i fylket, er det en nedgang på 1,1 prosent fra samme kvartal i fjor.

– Vi har en jobb å gjøre for å redusere sykefraværet i Nordland. Dette må gjøres både ved større fokus på forebygging og tettere oppfølging av de sykmeldte, sier fylkesdirektør i Nav Nordland, Cathrine Stavnes.

– Dette arbeidet må gjøres i tett samarbeid med ledelse og tillitsvalgte i den enkelte virksomhet og i samarbeid med behandlere og eventuelt bedriftshelsetjeneste, legger hun til.

 

5,5 prosent i Bodø

I pressemeldingen opplyses det også om årsakene til hvorfor Nordland har et høyt sykefravær. Nav peker blant annet på at fylker med høyt sykefravær gjerne har en større eldre befolkning med lav utdanning og en høy andel som er sysselsatt i offentlig sektor.

Andelen graderte sykemeldte i Nordland er 24,6 prosent. Fylket har fjerde lengst gjennomsnittlig varighet på sykefraværet på 52 dager.

I Bodø er ligger sykefraværet på 5.5 prosent. Ballangen har fylkets høyeste fravær, der prosenten er oppe på 9,0 prosent.

Kommentarer til denne saken