Gå til sidens hovedinnhold

Nordland – Europeisk nasjonalparkhovedstad

Artikkelen er over 1 år gammel

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nordland fylke har 9 nasjonalparker som strekker seg fra Børgefjell i sør til Møysalen i nord. Før regionreformen var Nordland det fylket med de fleste nasjonalparkene i Norge. Så vidt jeg vet er det ingen andre regioner i Europa med så mange nasjonalparker. Hvorfor det? Variert geologi, landskap og klima har gitt grunnlag for mangfold av arter, økosystemer og naturtyper. De ni nasjonalparkene viser så mye av naturens og vår egen historie at det kunne ha vært laget en helaftens film om hver av dem.

Nordland og Bodø skal i 2024 være Europeisk kulturhovedstad. Mange fra Europa vil se mot Nordland og en god del vil reise hit også. Men hva er det som er spesielt for europeere fra Paris, Berlin eller Vienna? Er det kun konserter, teaterforestillinger og kunst? Eller er det den storslåtte og ville naturen, nordlys, isbreer og eventyrlig landskap? Jeg vil nok tro at det er begge deler. Derfor tenker jeg at neste fire år bør fokus rettes også på hvordan vi kan formidle den fantastiske naturen Nordland har å by på.

Bare noen eksempler – Sjunhkatten som har stupbratte fjell som ligner på Yosemite. Rago som grenser mot den største verneområde i Europa – Laponia. Saltfjellet-Svartisen som viser alt fra kyst og fjord, isbreen, frodige daler og snødekte topper. Junkerdal som er en botanisk perle med både orkideer og overlevere av siste istid som Grønlandsstarr.

Samene har levd i disse fjellene lang tilbake i tid og det ligger mange historier av både samisk og norsk kultur der ute. Skal vi formidle denne unike naturarven til Europa, eller blir det vår godt bevart hemmelighet? Det vil være som om Louvre ikke vil vise bilder fra Rembrandt, Da Vinci og Van Gogh til publikum.

Sannheten er at statlig finansiering av nasjonalparkforvaltning og formidling har alltid vært begrenset og heller har gått ned. Mange innfallsporter til våre nasjonalparker har dårlig infrastruktur og gamle informasjonsskilter. Det finnes kun et autorisert besøkssenter i Nordland.

Senteret ligger på Storjord i Saltdal og etter 15 år siden åpning har naturutstillingen behov for fornying også. Hardangervidda nasjonalpark har to besøkssentra, Jostedalsbreen nasjonalpark har tre men i Nordland er det et besøkssenter for ni nasjonalparker. Avstand mellom Børgefjell og Møysalen er 610 kilometer. Det er litt som om Munchmuseet skulle være et tilbud for både besøkende i Trondheim og Bergen.

Hvis Nordland vil være en delstat i USA eller region i Europa er jeg bra sikkert på at det vil være et besøkssenter for Lomsdal-Visten og Børgefjell og et for Lofottoden- landets nyeste nasjonalpark som ligger i ettertraktede Lofoten. Et besøkssenter med fokus på Svartisen og isbreen ville være lokalisert ved Engabreen og et besøkssenter for Sjunkhatten vil være plassert i Valnesfjord.

Det vil også sikkert være et besøkssenter ved polarsirkelen, der det stopper 150 000 mennesker hvert år og har ikke peiling på at de kjører rett forbi et av de mest fantastiske nasjonalparker i Norge. Og vet dere hvor mange i Nordland jobber med naturformidling av nasjonalparker som sin hovedoppgave? To. Nei, ikke to hundre. To personer. Hvor mange jobber med kunst og kulturformidling?

Dette handler ikke kun om formidling av naturarven og økologi, men også om å skape større forståelse for miljødimensjon av bærekraft. Mens det brukes titalls milliarder på ulike klimatiltak med uklart effekt, er det faktisk arealbruk og tap av biologisk mangfold som gjør at miljøet vårt blir mest svekket. Rapporter fra IPCC (FNs klimapanel) og IPBES (FNs naturmangfoldpanel) er helt tydelige på dette.

Siden hoveddrivere for mulig utrydding av en million arter, svekking av økosystemer og generell tap av areal for vill natur er stadig økende forbruk i evig voksende økonomi er dette et lite populært tema. Kan våre nasjonalparker bidra til å forstå disse sammenhengene og bidra til at både besøkende, men også vi som bor i Nordland lever et mer miljøvennlig liv?

Bygging av Stormen i Bodø har kostet 1.181 millioner kroner og det brukes flere hundre millioner kroner hvert år på utvikling av kulturinstitusjoner i Nordland. Dette er klart, veldig bra og det har bidratt til at Bodø og Nordland fikk status som Europeisk kulturhovedstad.

Overføringer til ni nasjonalparker og et besøkssenter er cirka 17 millioner kroner per år. Gjør ikke vi litt for lite for vår naturarv? Kan Bodø 2024 være en starter som vil utløse mer ressurser til både ta god vare på, men også formidle naturens Van Gogh, Rembrandt og Da Vinci? Eller skal vi virkelig gjemme de bort, når storbesøket kommer?

Kommentarer til denne saken