Vil gi millioner til samisk lærerutdanning og grønn vekst

DEL

Regjeringen bevilger millionbeløp og studieplasser til flere satsinger ved Nord universitet.

Det fremgår i en pressemelding.

Regjeringen går inn for å gi 5 millioner kroner ekstra til arbeidet med styrkingen av kvaliteten, 5 millioner til sør- og lulesamisk lærerutdanning og 10 studieplasser til satsing på grønn vekst i forslaget til statsbudsjettet for 2020, heter det i meldingen.

Til Steinkjer

- Det er viktig for regjeringen å bidra til at Nord universitet får den støtten de trenger for å gi studentene god undervisning, til å forske og til å bygge kompetansen til de ansatte. Trøndelag og Nordland trenger et sterkt og godt universitet som utdanner kandidater som næringsliv og offentlig sektor trenger. Derfor satser vi på Nord universitet, sier forskning- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

10 av studieplassene skal altså havne i Steinkjer, hvor de skal knyttes opp til det grønne skiftet.

- Det skjer mye spennende ved Nord universitet sin satsing på grønne fagmiljøer og grønn vekst i Steinkjer. Vi bidrar derfor med penger til flere studieplasser, og fullt utbygget vil dette bety 40 nye studieplasser, sier Nybø.

5 millioner til kvalitetsarbeid

I tillegg foreslår regjeringen at Nord universitet får 5 millioner kroner ekstra til arbeidet for å styrke kvaliteten etter sammenslåingen.

-Nord er et ungt universitet og fusjonen gir mange muligheter. Jeg mener styret, rektor og de ansatte jobber godt for å sikre regionen et godt utdanningstilbud og forskning av høy kvalitet. Men fusjonen krever også ressurser og derfor bidrar vi med 5 millioner til kvalitetsutviklingen ved universitetet, sier Nybø.

Styrker den sør- og lulesamiske grunnskolelærerutdanningen

I fjor startet Nord universitet opp sør- og lulesamisk grunnskolelærerutdanning.

Nå foreslås det å gi ytterligere 5 millioner kroner til satsingen.

- Det er mangel på lærere som kan undervise i sør- og lulesamisk språk. Dette er språk som er under press og hvor det er helt nødvendig å bygge opp et sterkere fagmiljø, sier Nybø.

Artikkeltags