– Utfordrende dag for Nesna og Sandnessjøen

Fylkesrådsleder i Nordland Tomas Norvoll (Ap).

Fylkesrådsleder i Nordland Tomas Norvoll (Ap). Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Saken om hvordan Nord universitet skal være organisert i framtida ble lagt fram i dag. -Det foreslås at Nesna og Sandnessjøen avvikles som studiesteder. En utfordrende dag for disse studiestedene, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

– Dette forslaget er både krevende og trist for Nesna. Vi må ikke glemme at Nesna har vært et viktig sted for lærerutdanning i 100 år. Det er klart at dersom dette blir vedtatt, vil det bli tøft for Nesna, sier fylkesrådsleder i Nordland Tomas Norvoll (Ap) i en pressemelding.

Der folk bor

I dag gir universitet utdanningstilbud ved hele ni steder i Nordland og Trøndelag. Oppbyggingen av Høgskolen i Bodø, senere Universitet i Nordland og nå Nord universitet, var tuftet på at det skal gis tilbud i hele fylket. 

– Det er viktig for universitet at de fortsetter å gi utdanningstilbud der folk bor. Det er rett og slett en viktig del av universitetets identitet, sier Norvoll.

I saken foreslås det at universitetsstyret skal vedta å legge ned tilbudene ved Sandnessjøen og Nesna.

– Hvis universitetsstyret vedtar disse nedleggelsene vil det svekke det generelle tilbudet på Helgeland. Jeg ser ikke at det satses tungt nok på oppbygging i universitetsbyen Mo i Rana. Min klare beskjed til styret er at de må satse bredere og mer langsiktig på Mo, sier Norvoll.

Trenger fagfolk i hele fylket

I saken foreslås det at Stokmarknes skal bestå som et utdanningssted. Men at det kun skal være administrativt personell, ikke fagfolk i Vesterålen.

– Jeg mener utdanningen som gis i Vesterålen er god. Jeg stiller meg derfor noe undrende til at man ikke vil ha undervisningspersonell og forskning på Stokmarknes, sier Norvoll.

Campus Bodø må videreutvikles

Campus Bodø er hovedfundamentet for i Nord universitet. Det er her det forskes mest og det er her hovedtyngden av fagmiljøene sitter. I tillegg til at over 50 % av studentene studerer i Bodø.

– Det er avgjørende at denne organiseringen bidrar til å styrke utviklingsfokuset rundt campus Bodø, sier Norvoll i pressemeldingen.

Mer forskning

I saken foreslås det at man på sikt bør vurderes om Nord universitet skal utvikle et femte doktorgradsprogram.

– Jeg mener tiden er overmoden for at man i Bodø nå starter arbeidet med å få på plass dette doktorgradsprogrammet. Det vil være viktig for utviklingen av hele Nord universitet og for Nordland, sier Norvoll.

Nordland fylkesting skal behandle høringssaken om framtidig studiestruktur på fylkestinget i juni.

Artikkeltags