Ingen avklaring om Nord-Norge i regionreformen

Oslo  20170309.
Kommunalminister Jan Tore Sanner  på Høyres landsmøte torsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oslo 20170309. Kommunalminister Jan Tore Sanner på Høyres landsmøte torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Regjeringen er i avtalen om regionreform bedt om å gjennomføre en egen prosess for å avgjøre om Nord-Norge skal deles i én eller to regioner.

Det var på forhånd knyttet spenning til spørsmålet om Nord-Norge vil bli én region eller deles i to da kommunalminister Jan Tore Sanner (H) onsdag la fram tre stortingsmeldinger om kommunereformen og regionreformen.

– I avtalen om regionreform blir regjeringen bedt om å gjennomføre en egen prosess der det blir brukt litt tid på å finne inndeling i Nord-Norge for å få til ett eller to fylker, skriver departementet i en pressemelding.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet inviterte i september i fjor til møte med fylkeskommunene i nord for å diskutere hvordan arbeidet med sammenslåing til én eller to regioner kan organiseres.

Det nye Trøndelagsfylket, bestående av Nord- og Sør-Trøndelag, trer i kraft fra 1. januar 2018. Andre endringer, deriblant fylkesinndelingen i Nord-Norge, skal tre i kraft fra 1. januar 2020.

I tråd med avtalen med samarbeidspartiene, foreslår regjeringen en ny fylkesinndeling der Hordaland og Sogn og Fjordane slås sammen, det samme med Aust-Agder og Vest-Agder. Også Vestfold og Telemark foreslås sammenslått. Oppland og Hedmark skal i regjeringens forslag slås sammen, mens de tre fylkene Buskerud, Akershus og Østfold blir en region.

Regjeringen foreslår at Rogaland, Møre og Romsdal og Oslo videreføres som i dag, i tråd med avtalen med samarbeidspartiene.

Artikkeltags