Det er ikke så mange år siden student Ørjan Heldal (27) oppdaget hvor artig han synes det er å gjøre en frivillig innsats.

– Det er ganske ironisk egentlig. Da jeg bodde i Bergen og søkte meg inn på universitetet her i Bodø, bestemte jeg meg for at jeg skulle bruke tiden min på skolen og ikke blande meg inn i alt mulig.

Flere unge

Nå konstaterer Ørjan storfornøyd at det ikke ble som planlagt. Han er engasjert oppover ørene. Det er sånt som prosjektleder Vanja Konradsen i Frivillighet Norge liker. Nå kjører de en kampanje for å få flere unge til å engasjere seg i frivillig arbeid.

Ballet på seg

For Ørjan Heldal begynte det med et verv i studentforeningen til journaliststudentene. Der startet han med å arrangere opplevelser for medstudentene. Og siden har han fortsatt og innsatsen vokst.

 

   I vår var det Studentuka som tok det meste av tida. Nå jobber han for fullt med et større arrangement som skal avslutte fadderperioden på Nord universitet i Bodø.

Koster studietid

– Og hvordan gikk det egentlig med studiene?

– Jo, altså, jeg blir litt senere ferdig enn jeg ellers ville blitt, men det er verdt det. Jeg har funnet ut at jeg liker veldig godt å være med å skape noe som andre kan ta del i. Dessuten har jeg lært utrolig mye av det, sier Heldahl.

 Han berømmer medstudenter i studentorganisasjonen for stor innsats, samt Studentsamskipnaden, som med sin positivitet er helt avgjørende for at den frivillige innsatsen skal føre fram.

Ville ha betalt

Ørjan Heldal hadde hatt et lite verv i Redd Barna før han kom til Bodø.

– Jeg så ikke verdien av frivillig arbeid, og tenkte at det jeg gjorde, skulle jeg i alle fall ha noe igjen for i kroner i ører. Nå tenker jeg annerledes. Det blir mye mer ekte og lidenskapelig når arbeidet er frivillig, mener han.

– Ekstremt kjekt

Han forteller at før han begynte å engasjere seg frivillig, tenkte han at han ikke hadde noe å tilføre.

– Men så kastet jeg meg ut i det og har funnet ut at ingen er ferdig utlært.

– Vil du engasjere deg i frivillig arbeid også når du begynner å jobbe?

– Ja. Og gjerne med arrangementer sånn som nå. De er ekstremt kjekt. 

Ensomme

Frivillighet Norge, som er et samarbeidsforum for frivillige organisasjoner i Norge, ivrer for at flere skal gjøre som Ørjan.

 

– Det kommende året vil vi utfordre spesielt unge, nye pensjonister og innvandrere til å engasjere seg i frivillig arbeid. Vi vet blant annet at mange unge føler seg ensomme. Frivillige organisasjoner er en flott arena for nye bekjentskaper. Der trenger du ikke å prestere, der er ingen karakterer eller målinger, sier Vanja Konradsen.

Nytt nettsted

Hun er prosjektleder for Frivillig.no. Dette er et nytt nettsted der frivillige organisasjoner kan registrere seg og det de trenger frivillige til.

– Tidligere har det gjerne vært slik at Laila på 50 spurte Hilde på 50 om hun ville være med. Frivillig.no er en digital oppslagstavle som gjør det lettere for folk å se hvilke organisasjoner som er der de bor og hva de trenger folk til, sier Konradsen.

Flere i nord

Så langt ligger 350 oppdrag ute.

– Jeg oppfordrer flere organisasjoner i Nord-Norge om å registrere seg. Foreløpig er det litt få fra denne landsdelen, sier Konradsen.

  • Det finnes over 100 000 lag og foreninger i Norge.
  • Seks av ti nordmenn over 16 år bidrar frivillig minst én gang i året. Det er mer enn i noe annet land i verden.
  • Den frivillig innsatsen er verdsatt til oppunder 77 milliarder kroner i året.
  • Over halvparten av det frivillige arbeidet legges ned i kultur- og fritidsorganisasjoner, inkludert idrett.

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Frivillighetsbarometeret.