Gå til sidens hovedinnhold

Det er jo som om vi har fått oss en ny hovedstad i Bodø. En ”sværing” i sør som skal komme her og komme her. Men nå er grensen nådd for min del

Artikkelen er over 4 år gammel

Plutselig har Nordland fått et desperat behov for å være med i Nord-Norge.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære nordlandsinger.

Her har dere stått med ryggen mot Nord-Norge i alle år, og særlig i denne tiden hvor vi i nord har prøvd å finne sammen. Dere har melet egen kake og nektet ethvert samkvem med oss i de nordligste fylkene. Dere har rasket til dere alt som har kommet i deres vei uten tanke på deres ”venner” i nord. Dere har ikke villet ta med ildtang i et samlet Nord-Norge. Dere har ment at dere vil gjøre det best alene og uten nordlendingene Nord-i-Norge. Så langt –greit nok.

Men så kommer altså denne redaktøren fra Bodø med sitt siste utspill.

Ikke skal de være med på samarbeidet i nord, men de skal fortsatt være med på å bestemme over oss helt nord i landet. Det er jo som om vi har fått oss en ny hovedstad i Bodø. En ”sværing” i sør som skal komme her og komme her. Vi er vant med det i både Troms og Finnmark. Men nå er grensen nådd for min del.

Hør hva han sier, denne Hansen: ”I Nordland er vi rause og lar alle fra Nord-Norge, også tromsinger og finnmarkinger, kalle seg nordlendinger.”

Tusen takk skal du ha, sier jeg. Raust! (Her er det bøttevis med ironi - om noen skulle være i tvil)!

Så suser Hansen videre i teksten og trekker fram eksemplet Bindal helt sør i Nordland.

Også der nekter nordlandsingene å bli med sørover til Trøndelag.

”De nekter å bli trøndere. De tilhører Nord-Norge”, forteller denne Hansen.

De nekter stort sett å bli med på noe som helst som kan true egoet, disse nordlandsingene. Ikke vil de være sammen med oss i nord, og ikke vil de være sammen med trønderne i sør. De er seg selv nok.

Og det kommer mer fra den samme redaktøren: ”Forsøket på å hekte lokomotivet Nordland av Nord-Norgetoget vil egge til ny ufred i nord. Det er det siste vi trenger”.

Sier redaktøren fra fylket som knapt har gjort annet enn å egge til ufred og splid i nord den senere tiden.

Han fortsetter: ”Vi er sammen om Nord-Norge, uavhengig om vi er inndelt i tre fylker eller to regioner. I stedet for å annektere landsdelens fellesnavn bør man i Troms bytte bort arrogansen med en dose raushet”.

Bytte arroganse med raushet? Sier hvem? Det er nesten så man lurer på om korrekturen har spilt Hansen et puss. Mener Hansen at Nordland har gått foran og vist vei i øvelsen raushet i nord?

Til slutt i kommentaren møtes redaktør Hansen og vår egen redaktør Fjellheim rørende og sukkersøtt. Det er vel omtrent det eneste de to redaktørene er enige om. Troms og Finnmark bør hete Finnmark.

Nå skal altså Bødøværingen og Senjaværingen bestemme at jeg skal bli finnmarking? Jeg har ingen ting i mot Finmark – tvert i mot. Men at jeg skal kalle meg finnmarking på mine gamle dager kommer nok ikke til å skje, og særlig ikke etter pålegg fra nordlandsingene.

Jeg synes Nord-Norge er et utmerket navn på den delen av landet som ligger lengst mot nord!

Kommentarer til denne saken