Sterke krefter vil styrke Rygge, en flyplass om tilfeldigvis(?) ligger i «gåavstand» til der forsvarstoppene selv bor.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LederKommende uke kan bli helt avgjørende for framtidas forsvar i Nord-Norge. Da holder Stortingets forsvars- og utenrikskomité åpen høring om forslaget til ny langtidsplan.

Der skal en rekke nordnorske kommuner legge fram sitt syn, deriblant Bodø, Andøy og Evenes. Alle har militære anlegg som vil påvirkes av det Stortinget til sjuende og sist vedtar når det gjelder Forsvaret.

For Andøy handler det om tap av arbeidsplasser, for Bodø om arbeidsplasser som kan glippe, for Evenes om arbeidsplasser som skal komme.

Men først og fremst handler langtidsplanene om hele landsdelens militære framtid, og ikke minst om Norges nasjonale forsvarsevne. Det bør også være fokus og første prioritet for de høringsinnspill som kommer nordfra til uka.

Norge er langt og det meste er nord, skriver dikteren. Og det meste er virkelig nord, ikke minst når det gjelder ivaretakelse av Norges strategiske interesser.

Det er i nord de største ressursene finnes, det er i nord de største arealene finnes, det er i nord vi grenser mot en aggressiv stormakt.

Et sterkt og aktivt tilstedeværende Forsvar i nordområdene er derfor en hovednøkkel til å sikre norske interesser. Det vil også komme nordnorske lokalsamfunn og kommuner til gode, men det kan ikke være hovedpoenget med måten vi organiserer forsvaret på.

Organiseringen av Forsvarets basestruktur har for lenge fått være preget av politisk spill og hestehandler.

Som da landet hovedflybase ble flyttet ut av nordområdene. Eller når sterke krefter vil styrke Rygge, en flyplass om tilfeldigvis(?) ligger i «gåavstand» til der forsvarstoppene selv bor.

I en debatt der Nord-Norge gjerne anklages for kun å tenke distriktspolitikk, er dette talende eksempler.

Det er derfor viktig at det Nord-Norge som besøker Stortinget neste uke viser en samlet front, og taler med en samlet stemme: For et sterkt Forsvar, og for et sterkt Forsvar der det best kan tjene nasjonen. Som er i nord.

Konsentrerer man seg i stedet om å rakke ned på hverandre, ender det fort som det gjorde da hovedflyplassen ble flyttet: Nord-Norge taper, Forsvaret taper og nasjonen taper.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags