Gå til sidens hovedinnhold

Nord-Norge-banen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Aps prestisjeprosjekt til valget 2021?

I Aps fempunktsplan til neste stortingsvalg er Nord-Norge-banen ikke nevnt.

Infrastrukturen bør stå på første plass og med Nord-Norge-banen prioritert. Den bør betraktes som Norges viktigste framtidsprosjekt, og i første omgang fram til Tromsø og Harstad.

Det er deprimerende å lese alle uttalelsene fra såkalte eksperter om hvor store underskudd en Nord-Norge-bane vil få. En jernbane hører med til infrastrukturen og den, sammen med veiene må ses under ett. Vi beregner ikke over- eller underskudd på bruk av veier og det samme burde gjelde for jernbane i en samlet oversikt over utgifter til samferdsel i Nord-Norge. Vi burde heller kanskje forsøke å beregne hva det koster Nord-Norge å ikke ha en jernbane.

Jernbaner og veier kan ses på som blodårene i en kropp, og med jernbanen som hovedpulsåren aorta, som den viktigste. De jernbaner vi har, har sikkert ikke vært gjenstand for mange utredninger og beregninger av lønnsomhet. Men de ble bygget, og Norge har i det store og hele tjent på det. Vi vet også at jernbanen er framtidens viktigste transportmiddel både når det gjelder sikkerhet, miljø og lite forurensing.

Jernbanen er en nødvendig del av vår forsvar og spesielt viktig for Nord-Norge. Både EU og Nato vil uten tvil se på en Nord-Norge-bane som en stor fordel for Europa for framtiden.

Kommentarer til denne saken