Den urbane ungdomskulturen skulle vises fram. Aldri før har Bodø hatt en utendørskonsert som integrerer like mange stilarter og elementer.
Rapgruppa Spetakkel kom fra Bergen, graffiti-performer Pay Two gjorde veggen om til et kunstverk, Molo Mekaniske fra Bodø lot elektronikamusikken fylle gatene, elever fra Kirkhaugen improviserte. Det lå an til en kjempehappenning. Men hvor var ungdommen?
Knappe 15 personer sto foran scenen da Spetakkel spilte. Noen andre fem ga oppmerksomhet til Pay Two. Da Molo Mekaniske gikk på scenen var det ingen igjen.
– Vi er veldig skuffet, sier festivalsjef Kari Nystad Wilhelmsen. Musikkfestuka hadde lagt mye energi i ungdomsarrangementet i år. Ledelsen har vært i kontakt med Gimle kultursenter og drøftet ideene sine med dem som går der. Arrangørene har hele tiden fått god respons.
Dårlig informasjon. Tre 15 år gamle jenter står foran scenen. De sier at konserten er kjempebra.
Det opplagte må være at de kom til Hundholmen plass fordi de hadde gledet seg lenge til en knallopplevelse. Men siden det er så få ungdommer her må vi spørre likevel:
– Hva er grunnen til at dere kom?
– Vi traff gutta i Spetakkel tidligere i dag. De inviterte oss hit, og det er klart at vi sa ja.
De kom fordi de traff gutta. Ville de ikke ha vært her ellers?
– Vi visste ikke om det. Før vi traff Spetakkel hadde vi aldri hørt om arrangementet, påstår de.
– Hvorfor tror dere det er så få her?
– Det kan ikke være fordi de ikke liker musikken, for dette er jo kjempebra. Det må være fordi de ikke vet om det.
Michelle Tuv Pettersen, Helene Eliassen og Kine Hansen foreslår at musikkfestuka burde satt opp flere plakater og gitt ut bedre opplysninger. Kari Wilhelmsen vet ikke hva som egentlig gikk galt.
– Vi har delt ut flyers og spredd beskjedene via Gimle, sier hun.
Fett likevel. – Det er ikke mengden som teller, men de som er her. Jeg synes publikum var bra, sier Gunnar Greve Pettersen i Spetakkel. Etter konserten kan han slå av en prat med ungdommene og skrive autografer. Bandet holdt trøkket oppe hele veien, og det var bra.
Greve Pettersen mener graffitiforestillingen hører med til rappen.
– Selv om det er musikkarten rap som får mest positiv omtale, så er graffiti en like viktig del av hiphopen. Den er bare litt uglesett. Pay Two er kanskje det beste eksempelet på at det også kan gjøres legalt og oppnå større respekt i kunstmiljøet, sier han.