Terningkast 6: Fra musikken til hjertet

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

"Med hilsen Bodø Domkor" var en mektig og svett opplevelse. Med stappfullt hus ga Domkoret en fabelaktig konsert i badstutemperatur.

DEL

– Jeg har hatt noen av mine flotteste musikkopplevelser med dette koret, sa Halvdan Sivertsen. Det er trolig at en av dem var på søndag.

Jubileumskonserten til Bodø Domkor var alt hva en 50-årsdag skal være. Her var latter, tårer, glede og musikk. Spennet var stort. Koret gikk fra det nesten uhørbare til fanfarer, fra akustisk til elektronika.

Publikum var ville av begeistring. Da Halvdan Sivertsen ba dem synge med var de ikke sene om å si ja. En smekkfull domkirke stemte i liturgien om fred. Nærmere det guddommelige kommer man ikke.

Spennende musikalsk. Programmet var lagt opp som en reise i tid. Koret startet med sine seneste plateutgivelser og endte med "Hilsen Halvdan" fra 1991. Dirigent Ragnhild Halstensen førte dem fram med yndige kommandoer. Forsiktig beveget hun vegger av lyd og formet dem som leire mellom hendene.


De stilige tolkningene av nordnorske folketoner bærer koret musikalsk. Tidligere dirigent Bjørn Andor Lange har arrangert spennende og levende tradisjonsmusikk. Koret hadde flere modige solister som holdt trøkket oppe og ga alt.

Varmt fra Bremnes. Det gjorde også Ola Bremnes. Etter slakt av Avisa Nordland på Gildeskål var han tilbake i form og publikum tok hjertelig imot ham. Med varm og god stemme skildret han solens gang over himmelkula, hvor den ene dagen kan rope til den andre. Han og koret var i fin balanse. Da sopranene tok over etter stemmen hans hørtes det som krystallbrytninger av solens morgenstråler.

Han avsluttet sine fire nummer med nydelige "Aftensuk" hvor han tok publikum til drømmeland. Fra dette vil man helst ikke våkne. Overgangen var nydelig fra der til nattjazz.

Fengslende. Men det var domkamerat Halvdan som løftet den nesten to timer lange konserten til takhøyde. Gjennom musikk og politikk spredte han livsglede og håp.


Da publikum fikk stemme i på "frihet" hadde kirkerommet nærmest ropt etter deltakelse. Neste gang domkoret har konsert oppfordres det til å danse.

Et solid band holdt trøkket oppe. Henning Gravrok på saksofon var særlig spennende i samspill med koret. På slagverk var Rune Mathisen, Kjell Roar Pettersen Øverlid spilte bass, Terje Nohr Olsen slo på trommene og Bjørn Andor Drage spilte tangenter.

Susanne Lundeng avsluttet det hele med nydelige "bruremarsj fra Sørfold ". Langs sideveggene sto domkoret og svøpte inn sjel og sinn med klokkeklare stemmer.


De har gitt en konsert som sitter i marg og bein. Men ikke minst blir den tatt vare på i hjertet.

Stjal en applaus. Selv om det vokalmessig kan være småting å utsette på framførelsen, ville det være urettferdig både overfor musikerne og publikum å gi konserten annet enn full pott. Kirken kokte og publikum var fra seg av begeistring.

Stående applaus må ikke forekomme for ofte, da mister den sin funksjon. På søndag var det vitterlig på sin plass, men publikum kom ikke så langt før nestleder i musikkfeststyret, Tor B. Jørgensen, avbrøt hyllesten for å oppfordre ordføreren til å gi koret en dobbelt så stor pengegave. Kulturministeren var også til stede.

Artikkeltags