Gå til sidens hovedinnhold

Ny bok om samer og sjamaner

Artikkelen er over 19 år gammel

Dag Ove Johansen (52) har klar en en serie på ni spenningsbøker som er hentet fra et samisk miljø i Alaska. Bokserien vil også bli gitt ut på nord-samisk gjennom forlaget Idut i Porsanger.

Den første boka lanseres 18. mars og heter «I sjamanens rike». Bakgrunnen for denne serien er at Johansen vant en romankonkurranse i 1999, som Egmont Bøker Fredhøis lyste ut.

- Jeg hadde lest Ørnulf Vorrens bok «Samer, gull og rein i Alaska». Boka satte fantasien i sving. Jeg laget et utkast til en historie om Ande Ravna, som i bøkene er en av de som emigrerer til Alaska.
Og romanprisen ga meg anledning til å drive research, så jeg reiste til Alaska sommeren etter. I Klondyke og Nome studerte jeg gullfeltene og fant faktisk en bitteliten gullklump i en av elvene der.

Det historiske bakteppet i bøkene er en ganske ukjent historie. I 1892 var den daværende amerikanske undervisningsministeren Sheldon Jackson opptatt av hvordan myndighetene kunne forhindre sult blant Alaskas eskimoer.

- Tamreindrift måtte det være mulig å leve av, tenkte Jackson. Han ville ha kontakt med samer som kunne tenke seg å emigrere til USA og lære eskimoene tamreindrift.

Året etter i 1893 rykket han inn annonser i avisene der han etterlyste «lapplanders». Det meldte seg 200 stykker, blant annet William Kjellmann fra Talvik i Alta. Han kom til Norge og Finnmark i i 1894 for å overtale samer til å reise til Alaska på treårskontrakt, med lønn og fri kost og losji.

- Jeg kan ikke røpe så mye av handlingen. Bøkene er rimelige i paperback-utgave og selges i både matbutikker og hos bokhandlerne, sier Fauskeforfatteren.

Dag Ove Johansen debuterte med en novellesamling i 1974. Siden er det kommet 12 bøker. I dag er han medlem av NordNorsk Forfatterlag og er heltids forfatter.