Ny bok om samer og sjamaner

Artikkelen er over 16 år gammel

Dag Ove Johansen (52) har klar en en serie på ni spenningsbøker som er hentet fra et samisk miljø i Alaska. Bokserien vil også bli gitt ut på nord-samisk gjennom forlaget Idut i Porsanger.

DEL
Den første boka lanseres 18. mars og heter «I sjamanens rike». Bakgrunnen for denne serien er at Johansen vant en romankonkurranse i 1999, som Egmont Bøker Fredhøis lyste ut.

- Jeg hadde lest Ørnulf Vorrens bok «Samer, gull og rein i Alaska». Boka satte fantasien i sving. Jeg laget et utkast til en historie om Ande Ravna, som i bøkene er en av de som emigrerer til Alaska.
Og romanprisen ga meg anledning til å drive research, så jeg reiste til Alaska sommeren etter. I Klondyke og Nome studerte jeg gullfeltene og fant faktisk en bitteliten gullklump i en av elvene der.

Det historiske bakteppet i bøkene er en ganske ukjent historie. I 1892 var den daværende amerikanske undervisningsministeren Sheldon Jackson opptatt av hvordan myndighetene kunne forhindre sult blant Alaskas eskimoer.

- Tamreindrift måtte det være mulig å leve av, tenkte Jackson. Han ville ha kontakt med samer som kunne tenke seg å emigrere til USA og lære eskimoene tamreindrift.

Året etter i 1893 rykket han inn annonser i avisene der han etterlyste «lapplanders». Det meldte seg 200 stykker, blant annet William Kjellmann fra Talvik i Alta. Han kom til Norge og Finnmark i i 1894 for å overtale samer til å reise til Alaska på treårskontrakt, med lønn og fri kost og losji.

- Jeg kan ikke røpe så mye av handlingen. Bøkene er rimelige i paperback-utgave og selges i både matbutikker og hos bokhandlerne, sier Fauskeforfatteren.

Dag Ove Johansen debuterte med en novellesamling i 1974. Siden er det kommet 12 bøker. I dag er han medlem av NordNorsk Forfatterlag og er heltids forfatter.

Artikkeltags