De har ingen skole, ingen butikk, ingen vei, ingen biler. Det lille øysamfunnet i Gildeskål, en knapp time med hurtigbåt fra Bodø, mangler det meste. Men det hindrer dem ikke i å servere et havrettsbord det går gjetord om.

– Vi har allerede fått fire bookinger til neste år, sier primus motor og sjefskokk på ungdomshuset. Og dessuten så har vi faktisk postkontor, sier Rolf Eriksen.

13 fastboende. Dugnadssjef og superkokk Eriksen styrer kjøkkengjengen med mild, men hård hånd. I alt ti personer må i sving denne fredagskvelden.

@Brødtekst m/løs høyre og innrykk:Litt over klokka fem ventes 126 gjester til det lille øyriket, som i det daglige befolkes av 13 fastboende. – Det bor to på Sørvær, fire på Mevær, to på Gjømmerholmen, to på Korsholmen og tre på Langholmen, forklarer Eriksen, og peker i øst og vest alt etter som han ramser opp holmene rundt Sørvær, der ungdomshuset ligger. – Varene kommer til Mevær. Det er ingen bru mellom øyene, så de må hentes med båt og kran. Og har man glemt å bestille fløte, ja så blir det havrettsbordet uten fløte. Her fins ingen butikk på hjørnet som man kan svippe innom, sier han. Tenner seg en rullings..., stirrer ut over havet. – Nei, det er logistikken som er utfordringen. Men det vil helst gå bra. Vi begynner å få rutine.

Populært. Nærmere 50 retter har UL Skjærgården på sin havrettsmeny på ungdomshuset.

– Vi begynte så smått med å arrangere havrettsbord i 1999. Siden har det mildt sagt ballet på seg, sier Rolf Eriksen, som har dratt i gang dette dugnadsarbeidet.

@Brødtekst m/løs høyre og innrykk:– Det er mange som har fritidshus her og tilhørighet til øyene. I UL Skjærgården har vi omlag 100 medlemmer, det er blant disse vi rekrutterer som kjøkkenhjelpere og servitører, forklarer han. Dugnadsgjengen driver liten eller ingen markedsføring av havrettsbordet. Men jungeltelegrafen har vært effektiv. – De siste årene har vi måttet satt begrensninger. Vi prøver å skjerme juli, for ikke å slite ut folk og holder havrettsbordene stort sett i juni og august, sier Eriksen.

Varmretter. Selv om gjengen innimellom har bistand av profesjonell kokk Kjell Arne Johansen, er det Rolf Eriksen som styrer og steller med det meste rundt havrettsbordet.

– Min kokkelære fikk jeg som ung sjømann i utenriksfart i 10 år. Jeg startet med å skrelle potet og tok det videre derfra. I tillegg har jeg interesse for å lage mat..., og for å spise den, flirer Eriksen.

@Brødtekst m/løs høyre og innrykk:Maten til havrettsbordet leveres fra Bofisk i Bodø. Prima kvalitet, ifølge Eriksen. – Og koldtbordet her er nå en ting. Det kan man finne tilsvarende andre steder. Det er varmrettene gjestene virkelig kaster seg over, og som har gjort oss kjent, sier Eriksen, som passer på å smette inn at han blant annet serverer ni forskellige typer stekt fisk. I tillegg til fiskesuppe, saltsei, nysalta uer, stekte torskekjaker..., for å nevne noe. – Og slike retter får du ikke på hvilket som helst spisested.

@$:

reiseFakta:

Fleinvær i Gildeskål kommune

Fleinvær består av ca. 365 øyer, med stort, smått og bittesmått, og ligger i Gildeskål kommune i Nordland.

Helt til etter krigen bodde det ca 350 personer på øyene. Her var butikk, fiskebruk og -mottak, skole og postkontor. I dag er bare postkontoret igjen, og et selvbetjent fiskemottak.

Transport: Det tar 1 time og 10 minutter med hurtigbåt fra Bodø til Fleinvær. Da går båten først innom Våg på Sandhornøy, Sørarnøy og så har den to båtanløp i Fleinvær; Mevær og Sørvær. Last losses på Mevær. Kaia på Sørvær har beboerne bygget på dugnad. Klokka 23.30 samme kveld (fredager) går båten tilbake til byen. Det er ellers mulig å skysses med ribb fra Bodø. Opplevelser: Når publikum som skal på havrettsbord kommer til Sørvær blir de først tatt i mot på kaia og ledet opp på øyenes høyste topp, som rager 41 meter over havet. Der står det en skulptur laget av kunstner Are Andreassen. Kunstneren bor på øya og pleier selv å fortelle om øyene og om skulpturen «Stevn», som er laget av overskytende stålplater etter et utsmykningsoppdrag Andreassen gjorde i foajeen i Tromsøs rådhus, i samarbeid med Arthur Arntzen.

Nyttige nettlinker: www.fleinvaer.no www. gildeskal.kommune.no

Oppskrifter:

Lettsaltet uer med gulrotstuing

@Brødtekst m/løs høyre og innrykk:

800 g uer som har vært saltet i et døgn

Gulrotstuing: 4 stk gulrot 2 ss smør 3 ss hvetemel 3 dl lettmelk 0,5 ts salt muskatnøtt Tilbehør: Potet Framgangsmåte: Skjær fisken i serveringsstykker. Kok opp vann og legg i fisken. La den trekke i 8 - 10 minutter. Server fisken med kokte poteter og gulrotstuing. Eventuelt med kokte grønnsaker og hvit saus, eller eggesmør.

Ælsk mæ i fjæra

2 cl Pisang Ambon 1 cl Gin 1 cl vodka Fyll opp med tonic water Framgangsmåte: Blandes i longdrinkglass. Må gjerne drikkes i fjæra.

Gravlaks med sennepssaus

1 kg laksefilet, med skinn 4 ss salt 2 ss sukker 1 ts pepper, grovmalt 1 bunt dill, frisk Sennepssaus: 4 stk eggeplomme 0,5 ts salt 1 dl olje 1 ss sukker 1 ss hvitvinseddik 0,5 ts pepper 1 ss sennep 3 ss dill, frisk

Framgangsmåte: Del laksefileten i to like store stykker. Bland salt, sukker og pepper. Dryss et lag saltblanding i bunnen av en liten langpanne, Grovhakk dillen med stilkene. Dryss dill over og legg i den ene laksefileten med skinnsiden ned. Dryss saltblanding og dill på kjøttsiden. Legg den andre fileten over, hale mot hode. Dryss på resten av saltblandingen og dillen. Legg lett press på og la fisken stå i kjøleskap i ca. 1-2 døgn. Snu den daglig. Store, tykke fileter kan trenge inntil 4 døgn. Skrap krydder og dill av filetene før servering. Sennepssaus: Rør eggeplomme tykk med salt og spe forsiktig med olje mens du visper kraftig hele tiden, som til majones. Rør inn sukker, eddik, pepper og sennep. Like før bruk røres dill inn. Sausen er holdbar i kjøleskapet i inntil 1 uke. Server fisken skåret i tynne skiver med sennepssaus, stuede poteter eller brød og salat.