Fulle fly fra Bodø i årevis. Så korona.

- Nesten ingen turister. De fleste hoteller er stengt. Mange restauranter også.

Slik oppsummerer Gunn Kleven situasjonen på ferieøya med det stabile klimaet mange benytter seg av på vintertid. Kleven, som er redaktør i Canariajournalen, har bodd store deler av året på Gran Canaria i 20 år.

Smittesituasjonen har endret seg negativt den siste tiden:

255 smittetilfeller er registrert siste døgn på Kanariøyene, som er seks flere enn foregående døgn. 217 av disse er på Tenerife.

- Situasjonen er per dags dato ute av kontroll på Tenerife, med store utbrudd blant annet på pleie/aldershjem. På Gran Canaria er det Las Palmas (lille Oslo) som har det største smittetrykket nå, opplyser Kleven fra øygruppen.

Strenge tiltak

Hun forteller om strenge smittevernregler på Kanariøyene. Her er noen generelle tiltak:

** Bruk av munnbind er påbudt for personer over 6 år i gater og på plasser og andre offentlige eller allment tilgjengelige steder både utendørs og innendørs, med unntak av inntak av mat og drikke, treningsaktiviteter og/eller funksjonshemming eller luftveissykdom.

** Trygg avstand mellom personer (fastsatt til 1,5 meter).

** Godt renhold og desinfeksjon av lokaler og materiell på steder der det foregår aktiviteter (spesielt toaletter og lignende fellesområder).

Det er også innført flere spesfikke tiltak:

** I gater og på plasser og andre offentlige eller allment tilgjengelige steder både utendørs og innendørs er det påbudt med munnbind uavhengig av om trygg avstand på 1,5 meter kan overholdes eller ikke.

** Forbud mot røyking eller bruke apparater for inhalering av tobakk dersom det ikke er mulig å garantere at en avstand på 2 meter til andre personer overholdes.

Strand- og uteliv

** På strender, bassenger og andre naturområder er bruk av munnbind påbudt i adkomst til strender og bassenger, og når man forflytter seg eller spaserer på disse stedene. De eneste unntakene er når man bader, eller oppholder seg på et bestemt sted uten å forflytte seg og med anbefalt trygg avstand til andre personer.

** På restauranter er minimumsavstanden mellom bord, grupper eller ved bardisken 1,5 meter. Maksimalt antall personer per bord eller gruppe er 10 personer. Alle gjenstander for selvbetjening eller felles bruk er fjernet, for eksempel serviettholdere, sukkerbøsser eller menyer. Sistnevnte er erstattet med QR-koder, plakater eller lignende. Før gjestene tildeles bord, skal bordet rengjøres og desinfiseres.

** Golfbaner: Opptil 4 personer kan spille sammen, på betingelse av at de holder trygg avstand til hverandre. Spillere og caddier må ikke berøre andre personers golfballer. Golfbiler kan brukes, men med maksimalt 2 personer i hver. De må desinfiseres før bruk.

** Uteliv på kvelds- og nattetid: Bare lokaler med utendørs servering har tillatelse til å åpne, og da med 75 % av vanlig kapasitet. Inntak av mat og drikke skal foregå ved bord (ikke ved bardisk), og foreløpig er dansegulvene stengt.

Portforbud

- Hva synes lokalbefolkningen om det som skjer?

- Lokalbefolkningen har levd så lenge med dette nå, at de er blitt vant til det. Jeg har personlig inntrykk av at folk forstår alvoret på et helt annet nivå enn i Norge. Vi opplevde et ekte portforbud. Det var ingen som kalte det lockdown og det var heller ingen som klaget på hyttelivet, svarer Kleven.

Ifølge Canariajouralen økte antallet konkurser på Kanariøyene i november med 84,6 prosent i sammenlignet med samme periode i fjor.

24 konkursprosesser ble åpnet i november, viser tall fra notarforeningen Registradores. I Spania totalt økte antallet konkurser med 26,1 prosent til 444 saker i november. Halvparten av konkursene er i Madrid og Catalonia.

Arbeidsledigheten på Kanariøyene lå i november på 27 prosent, og det er i tillegg svært mange permitterte, ifølge tall fra statistikkinstituttet Istac.

Fire år?

- Turismesektoren må bruke fire år på å hente seg inn igjen, konkluderte eksperter på årets internasjonale turismeforum i Maspalomas på Gran Canaria.

Flere deltakere er enige i at tilpasningen til den nye virkeligheten kontinuerlig endres på grunn av ustabiliteten i ulike områder, forårsaket av smitteutviklingen, skriver Canariajournalen.

Det er særlig restriksjoner for folks mobilitet som skaper usikkerhet for turismebransjen.

"Gjenopphentingen til turismenivået som var før pandemien vil blir langsom og progressiv", mener ekspertene og viser til politiske avgjørelser, og hvordan den planlagte vaksineringen vil fungere på befolkningen.

I en studie fra IPK International spås det at turismen vil være på halvparten av 2019-nivået i 2021, tre firedeler i 2022, og 100 prosent i 2023.

- Sol- og strandturismen har det største gjenoppbyggingspotensialet, påpekte turisme-ekspertene.

- Gjestfrie

Samtidig ble det påpekt at Kanariøyene er det eneste turistreisemålet i verden som har opprettholdt cruiseturisme.

- Hvordan blir det for nordmenn å komme ned dit igjen når det åpner igjen?

- Det er vanskelig å svare på. Opplevelsene som folk blir tilbudt kommer nok til å bli som før. Kanariere er gjestfrie og dyktige når det gjelder turisme, svarer Kleven - før hun avrunder:

- Vi står an av og håper på den «nye normalen».