Gå til sidens hovedinnhold

Nesna, et geografisk sentralt sted

Artikkelen er over 1 år gammel

Helgeland strekker seg mellom Trøndelag og polarsirkelen, nesten 50 mil å kjøre. Som helgelending, men nå bosatt i Bodø, har jeg god kjennskap til Nesna.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

At lærerutdanninga ligger på Nesna er «rettferdig» i forhold til befolkninga i det store distriktet. Mo i Rana ligger ikke geografisk sentralt til i denne sammenhengen. Det gjør derimot Nesna. Nesna ligger mellom byene Mosjøen, Sandnessjøen, Mo i Rana. I likhet med ranværingene har folk fra Mosjøen kort reisevei og fra Sandnessjøen er det bare 30 minutter med hurtigbåt. Noen kommer med hurtigruta og studerer underveis. Fly lander en times kjøretur unna. De mange øysamfunnene bl.a. Herøy, Dønna, Lurøy og Træna ligger som en krans rundt Nesna. Tar man i betraktning at utdanninga her er samlingsbasert og i stor grad retter seg inn mot etablerte folk som er bundet av arbeid og familie er dette riktig sted. Fra øyene på kysten ville det være ekstra kronglete å skulle komme seg til Mo i Rana. Alle regionrådene på Helgeland ønsker å bevare campus Nesna og fylkestinget i Nordland har to ganger gitt sin tilslutning. Altså de ønsker ikke at studiene skal foregå i Mo i Rana.
Hvorfor skal man ikke da la Nesna leve?

Det var for tre år siden Universitetet i Nordland, høgskolene på Nesna og på Levanger danna familie og ble til Nord Universitet. Etter kort tid, bare uker oppfatta Nesna med sine 1340 studenter at de var i ferd med å bli kastet ut på tross av familietilhørigheten med de rettigheter og forpliktelser som følger med. Det var underlig siden studiestedene enda ikke hadde blitt riktig kjent med hverandre.

Men det er altså bestemt. På tross av: I avtalen om fusjon slås det uttrykkelig fast at ingen studiesteder skal legges ned, men tvert imot utvikles. Jeg kjenner meg opprørt når dette kan skje og jeg mister tillit til en så viktig samfunnsinstitusjon som Nord Universitet er.

Jeg har fulgt Nord Universitet sine siste styremøter. Her ser jeg ikke en styreleder som slår ut med armene og sier La oss diskutere! Nei, Vigdis Moe Skarstein er enig med rektor. Jeg synes hun viser med kroppsspråk at hun har bestemt seg og ikke vil la seg påvirke under behandlinga av saka. Flere ganger skryter hun av rektor. Er det nødvendig? Hun gjør jo bare jobben sin. Styremedlemmer som kommer med viktige momenter og kritiske merknader blir lite hørt. Vigdis Moe Skarstein går raskt videre. Hun ber ikke om nærmere informasjon som kan være med å utdype saken. Innspillene blir på grunn av hersketeknikkene hennes dessverre som parenteser å regne.

Rektor Hanne Solheim Hansen skriver i korte ordelag til avisene og forteller hele landet at selv om man legger ned Nesna så satser man for all del på Helgeland. Hun har så klart vært på Nesna, men jeg er redd at hun, ikke minst som dansk, ikke kjenner geografien på Helgeland godt nok.

Nå skal det dannes et såkalt studiested i Mo i Rana. På styremøte 25. oktober i år sier rektor Hanne Solheim Hansen uttrykkelig at Mo i Rana skal ikke ha noe eget fagmiljø og selv om lærerne som bor på Nesna kunne dagpendle til Mo i Rana, en times kjøretur unna skal de ikke ha tilhold her! De skal ha kontorer i Bodø, 30 mil unna Nesna. I Mo i Rana er det ikke lagt opp til noe stabilt campus eller spesialrom. Å finne rom til forelesninger skal skje på mest mulig økonomisk måte. Her nevner rektor mulighet for kveldsundervisning. For å studere fag som musikk, kunst og håndverk, naturfag og kroppsøving må studentene selv ta kostnadene med å reise til Bodø og overnatte der.

Jeg får lyst til å skrive utropstegn over alt her. En topp oppgradert campus forlates. Husleia må staten v/ Nord Universitet betale til Statsbygg/staten i 10 år til. Dette utgjør 240 millioner kroner. Under styremøtet 26. juni i år legger rektor vekt på universitetet dårlige økonomi. Det må i tilfelle være universitetets dårlige økonomistyring? Hun sier at innsparinger ved å legge Campus Nesna først vil merkes etter disse ti årene.

Under Stortingets høring i september sa rektor derimot at det ikke er dårlig økonomi som er årsakene til at hun anbefalte styret å legge ned. Noe annet, det er leit å si det, men rektor har spredt påstander om at både studenter og lærere på Nesna er mindre kvalifiserte og dermed annenrangs. Studentenes gjennomføring sier hun også er dårlig. Det er godt kjent at hun har gjort dette og hun har delvis måttet beklage det. Det er riktig synd for denne holdningen til studiesteder har blitt spredt og på en måte satt seg. Til og med kulturminister Trine Skei Grande har vært med på det. Studentene har ikke fått en fullgod unnskyldning og det er trist

Imidlertid, Nesna har stor søkning. Resultatene er gode. Det er også gjennomstrømningen. Studentene trives her i et godt faglig miljø med nærhet til lærerne. Disse ofte godt voksne studentene fra Helgeland og andre deler av landet får bo i sitt eget lokalsamfunn samtidig med at de utdanner seg

Her har fagmiljøet langvarig erfaring med studier som foregår til dels på campus og til dels med nettstøtte. En lærer kan sitte i skyperommet og forelese og kommunisere med klasser på 60 studenter. Studentene kommuniserer med læreren og med hverandre.

Det var og er populært å ta seg jobb i lærerutdanninga på Nesna og folket blir i et rikt og kulturmangfoldig samfunn. Kulturmangfoldet kommer til gjennom synergi mellom lærerutdanningen og lokalbefolkningen. Mange fremragende musikere, teaterfolk, kunstnere, intellektuelle og gründere holder til her. Opp gjennom årene har jeg sendt tanker hit og tenkt at Det er jo på Nesna det SKJER.

«Suges livskrafta ut av omlandet, rammes i neste omgang byen når den ikke har så mye å være sentrum for lenger» (Per Gunnar Stenseng)

Hvis man holder fast på å legge ned, så må da Nord Universitet komme opp med begrunnelser som gir mening og som holder vann?

Kommentarer til denne saken