Gå til sidens hovedinnhold

Nei, det er ikke alt som er ulovlig - heller ikke å bruke hodet

Artikkelen er over 1 år gammel

Hytteforbudet er paradoksalt nok blitt den nye snakkisen under koronakrisen. Vi burde heller snakke om hvordan vi kan få alle til å dra i samme retning. Alternativet er dødelig.

Apropos Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det tok ikke mange minuttene fra Erna Solberg, på klar og tydelig manér, beskrev betydningen av at vi etterlever de strenge tiltakene regjeringen har iverksatt i Norge, før det første spørsmålet om det som burde vært en liten parentes i lovforskriften kom:

Hva med hytteforbudet?

Ja, hva med det?

Ikke lovlig

Regjeringen har besluttet at opphold på fritidseiendom i annen kommune ikke er lovlig - ikke inkludert nødvendig vedlikehold. I klartekst skal du ikke sove på fritidsboligen du eier i en annen kommune enn hjemkommunen.

Forskriften er åpenbart nedfelt med fokus på hytteområdene på Østlandet. Der kom skrekkhistoriene om kommuner som fikk tidoblet innbyggertallet med hyttefolkets nådeløse inntog som perler på en snor, etter at de strenge tiltakene om stengte skoler og barnehager ble iverksatt og folk ville flykte fra sine bynære hjem.

En imponerende forakt for sunn fornuft og myndighetenes råd, får en si.

Men la det være sagt: Hytteforbudet er fullt av paradokser. Det er åpenbart ikke tilpasset andre geografiske forhold eller smittesituasjonen andre steder i landet.

Paradoksenes forskrift

For å ta bare noen få av problemstillingene:

Bor du i Bodø kommune kan du altså overnatte i et sjøhus på Kjerringøy, men ikke på hytta i Valnesfjord - selv om det tar langt kortere tid å komme seg "hjem" til helsetjenestene fra sistnevnte.

Har du familie i Lofoten, Beiarn eller Sulis, kan du fint reise dit på påskeferie og oppholde deg hos dem - men har du hytte, kan du det ikke.

Det er foreløpig uklart hvordan reglene er rundt campingbiler - omfattes de av dette forbudet?

Uklarheten rundt dette kunne gitt to utfall. At folk tenkte "føre var", faktisk brydde seg nok til å sette seg inn i hvorfor vi bes om dette umenneskelige offer - og til slutt konkluderte med at vet du hva, vi holder oss hjemme, vi.

Hvor uutholdelig det må være for folk å gjøre akkurat det samme som du ville gjort på hytta, bare hjemme i eget hus, vites ikke. Men det som later til å være resultatet er uansett en slags kollektiv saumfaring etter smutthull.

Bondevett

For på hytta skal vi, for pokker - koste hva det koste vil!

Én ting er de strenge tiltakene og forskriftene som er iverksatt i samfunnet. Disse er vi alle nødt til å følge, hvis vi ikke vil ha enda strengere tiltak den kommende tiden fordi myndighetene konkluderer med manglende effekt.

Men noe helt annet er det vi kan kalle sunt bondevett: Hvis man er usikker på om noe så bagatellmessig som å oppholde seg på hytta, dra på påskeferie til mor i Lofoten eller for den saks skyld spille fotball på en kunstgressbane er så farlig, så kan man likevel bruke hodet, være forsiktig og la være.

Påsken 2020 blir neppe noen høydare for familiealbumet. Jo fortere folk innser det, jo bedre. Hvis ikke er jeg stygt redd for at det blir tøft når det demrer hvordan resten av året vi er inne i vil fortone seg.

Og nei: Du ikke gjøre noe bare fordi det er lovlig.

Kommentarer til denne saken