Bind og tamponger bør ikke være gratis. Og det mener jeg – kanskje noe overraskende – som menstruerende kvinne med greit kraftige blødninger. De siste årene har debatten rundt bind og tamponger blitt gjenopplivet av og på. Nå er den aktuell igjen.

Unge kvinner krever at bind og tamponger bør være gratis. De (vi) kan jo ikke noe for at de (igjen; vi) blør i dagevis en gang i måneden.

Det er jo j***** irriterende i seg selv, med det griseriet der, bare for å ha det sagt. Ikke nok med at det venter fem til åtte blodige dager hver forbanna måned i et utall år, men når smertene er så kraftige at 2 x Paralgin Forte ikke engang gjør at det blir noe triveligere å sitte oppreist – da føles hele det reproduktive organet helt unødvendig.

Så har du all dryppingen. Så vidt det holder med et nattbind stor som en bleie når det står på som verst.

Bind og tamponger blir jo fort en nødvendighet i en menstruerende kvinnes liv. Ikke bare er det rimelig kjipt å ødelegge klær med det blodet der, men det er jo også uhøvelig å legge igjen blodspor på butikken, for eksempel.

Vi kvinner menstruerer fra vi er så unge som ti år, noen sikkert før det også, til vi er rundt 50–60. Det er jo store forskjeller på når det er slutt på svineriet. Jeg, for min del, krysser fingra for tidlig overgangsalder. Da snakker vi bare rundt fem år igjen med aberet.

Det sier seg selv at det går med en del tamponger og bind. Noen blør mye, andre blør lite, noen blør lenge, noen blør nesten ikke i det hele tatt. Det sies at en kvinne bruker rundt 1.000 kroner i året på de greiene der. For andre er det sikkert enda mer.

Veldig dyrt er det ikke, men det er ikke billig heller. Mer enn én gang har det skjedd i løpet av studietiden at jeg måtte prioritere mellom bind eller middag.

Likevel mener jeg helt bestemt at det ikke bør være fullstendig gratis med bind og tamponger. Og jeg skal fortelle hvorfor.

For det første testes bind og tamponger på dyr. Hva faen? For det andre er det engangsutstyr og luksusprodukter. De er ikke nedbrytbare, de tar mye plass i avfallet og det koster å produsere det – både for miljøet og samfunnet.

Det beste alternativet ville vært om kvinner fikk gratis menskopp og/eller menstruser med jevne mellomrom istedenfor. Det sparer oss for mye jobb, og det sparer miljøet og dyra rimelig greit også.

Å slenge rundt oss med engangsbind og -tamponger er nok ikke løsningen, når det finnes mye smartere alternativer. Selv om vi fortsatt ikke kan noe for at vi ikke blir gravide en gang i måneden, og at kroppen ikke tenker gjenbruk på samme måte som vi burde gjøre.

Nei, gi kvinner menskopp og menstruser gratis istedenfor. Så får de som ønsker å bruke engangsutstyr bruke egne penger på det.