Gå til sidens hovedinnhold

Navnet har satt sinnene i kok. Nå har Språkrådet bestemt seg

Artikkelen er over 1 år gammel

Språkrådet har anbefalt at navnet på den nye tunnelen på riksvei 77 i Saltdal får navnet Kjernfjelltunnelen. Det skriver NRK Nordland torsdag ettermiddag.

Anbefalingen er i tråd med det Kartverket mener. Kartverket vedtok i april at navnet på tunnelen blir Kjernfjelltunnelen.

Kommunen og flere andre mener navnet på tunnelen skal være Tjernfjelltunnelen. Saltdal kommune, Statskog, Saltdal Historielag og Junkerdal Grendelag har alle klaget på Kartverkets vedtak.

- Irriterer grenseløst

Tunnelen går gjennom Tjernfjellet, men det er fortsatt stor uenighet om hva som er riktig skrivemåte for fjellet.

Konflikten ble tatt til nye høyder etter at Kartverket gikk inn for å bruke navnet Kjernfjellet framfor Tjernfjellet, som følge av at de avslo anken til Saltdal kommune.

Ordfører i Saltdal, Rune Berg, har tidligere overfor Avisa Nordland utvist stor misnøye for skrivemåten.

Før åpningen av tunnelen uttalte han at de opplever en total overkjøring av Kartverket, siden den nye tunnelen ville bli åpnet med et navn som innbyggerne i Saltdal ikke ville ha.

Det gjorde også Rutt Gustavsen i Junkerdal Grendelag:

– Vi har vokst opp med navnet og vi har kalt det Tjernfjellet. Det har aldri streifet en tanke om at det het noe annet. Foreldrene våre og besteforeldrene bruker Tjernfjellet, uttalte hun og fortsatte:

– Det er en skrivemåte som er innarbeidet og det er vårres. At de skal sitte på et kontor nede på Østlandet, kjøre over oss og ikke ta hensyn til skrivemåten vi har brukt i mange år synes vi ikke noe om. Vi skal fortsette å skrive med T. Vi er glad for tunnelen, men hver gang jeg passerer skiltet irriterer det meg grenseløst.

Kommentarer til denne saken