Gå til sidens hovedinnhold

Nav og rusbruk

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rusmisbruk kan ramme alle; også deg og meg. Det kan ramme den ressurssterke og den ressurssvake. Det kunne ramme familien Stoltenberg, og det kan ramme din og min familie.
Rusmisbruk har store konsekvenser for både den det gjelder, hans/hennes nærmeste og for samfunnet for øvrig.
Foruten de personlige og helsemessige konsekvenser, er personlig økonomi som regel en stor utfordring og et ømtålig tema for de det gjelder.
Vestvågøy Venstre ønsker mer verdige forhold for dem som er i en slik sårbar situasjon.
De som sårt ønsker å komme seg ut av sitt rusmisbruk, opplever dessverre ofte en like hard kamp for å bli gjeldfri. Dette kan bli en ond sirkel, der enkeltmennesket er fanget i gjeld og der ny rus kan bli en fristelse og en snubletråd. Noe som innebærer stor risiko for tilbakefall. En rehabilitert rusmisbruker er gjerne i en svært utsatt situasjon og trenger hjelp også til en økonomisk snuoperasjon. Mange opplever å ha et pågående inkassobyrå som motpart.
Vestvågøy Venstre mener det må finnes et sikkerhetsnett for disse menneskene som ofte er i en sårbar og labil tilstand. Et inkassobyrå er, som mange av oss ikke-rusmisbrukere også vet, sjelden den mest humane motpart i denne situasjonen. En person som har kjempet seg ut av en rus-tilværelse, bør få ei ekstra handsrekning fra storsamfunnet, i dette tilfellet representert av NAV. NAV må få tilført ressurser og kompetanse slik at de kan hjelpe noen av de mest utsatte blant oss til å få en gjeldsordning. Hvis ikke vil det være svært vanskelig å komme seg ut av en ond sirkel.
En permanent vanskelig gjeldssituasjon for rusmisbrukere planter en håpløshet som kan gi større omkostninger enn ett føre var-tiltak.

Kommentarer til denne saken