Gå til sidens hovedinnhold

Naturvernforbundet sier nei til uttak av is fra Svartisen: – Det er fullstendig smakløst

Artikkelen er over 2 år gammel

– Produksjon av isbiter fra Svartisen vil gi helikopterstøy og tungtrafikk som ikke hører hjemme i sårbar høyfjellsnatur. Det kan vi ikke akseptere, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet i en pressemelding.

Planene om selskapet Svaice sine planer om uttak av is fra Svartisen, til bruk i drinker på restauranter verden over, har fått hard medfart fra flere hold. Nå ber også Naturvernforbundet kommunestyret i Meløy om å si nei til planene.

Helikoptertrafikk

Forbundet sier også klart ifra at saken vil bli påklaget om prosjektet får grønt lys fra kommunen.

– Naturvernforbundet vil sterkt fraråde kommunestyret i Meløy å regulere for uttak av is fra Svartisen. Den omsøkte virksomhet, isbitproduksjon med et årlig uttak på 3600 kubikkmeter, medfører helikopterstøy og tungtrafikk i et omfang som ikke kan aksepteres i en sårbar høyfjellsnatur, står det i brevet Naturvernforbundet sendte tirsdag.

Svaice planlegger å ta ut 39 tonn is med helikopter i perioden fra 1. juling til 1. november.

– Industrivirksomhet med en betydelig helikoptertrafikk i et åpent brelandskap med vide daler hvor støy bærer langt av gårde, vil ha store negative konsekvenser for fugl, dyreliv og naturmangfold generelt, står det videre i brevet.

– Nesten ikke til å tro

Nordland fylkeskommune har blant annet nedlagt innsigelse i saken, men den har senere blitt trukket tilbake. Lederen i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg, reagerer sterkt på planene.

– Det er nesten ikke til å tro at de vil hakke løs på Svartisen, samtidig som breen smelter i et dramatisk tempo. Bare i fjor trakk breen seg 140 meter tilbake. Å produsere isbiter på denne måten er fullstendig smakløst, sier hun i meldingen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.