ALT fra AN - kun 1,77 per dag!
De trodde det var "Flipper" som hadde endt sine dager på Sandhornøya, men det viste seg å være noe enda mer sensasjonelt.
– Den kom inn i vika i går. Alle sa at det var en nise, men det så jeg med en gang at det ikke var. Den hadde den karakteristiske lange snuten, som er typisk hos delfiner, forteller Kenneth Johansen.
– Det er jo en småsensasjon at vi får besøk av noe sånt så langt nord. Jeg har snakket med de eldre folkene som bor her, og ingen kan huske å noensinne ha sett en slik delfin her før.
Trist endelikt
Men besøket var av den mindre trivelige sorten. Dyret var nemlig hardt skadet, og døde i løpet av natten.
– Den hadde sår på ryggen og finnene og hadde tydelige pusteproblemer. Kanskje hadde den kollidert med en båt, eller prøvd å fange sild og havnet i et garn. Uansett var det veldig trist at den fikk en sånt endelikt, sier han.
Sensasjon
Etter å ha kontaktet eksperter på området viser det seg at sensasjonen er enda større enn først antatt.
– Dette er ikke en delfin, men en nebbhval. Det er veldig, veldig sjeldent vi ser disse hvalene, så dette er virkelig en sensasjon, sier biolog og hvalforsker Heike Vester.
Vester driver non-profit-organisasjonen Ocean Sounds. De har forsket på hval i Lofoten siden 2003. I løpet av disse årene har de aldri observert nebbhval.
– Nebbhvalene lever vanligvis på dypt vann og de er bare på overflaten når de kommer opp for luft, forklarer hun.
Sårbar for støy
Hvordan den har forvillet seg inn til Ravik har ikke forskeren noen god forklaring på, men hun er redd den kan ha blitt skadet av seismikkskyting.
Vester uttrykte sin bekymring for hvordan seismikkskytingen påvirker hvalbestanden til Avisa Nordland tidligere denne måneden.
– Ut fra bildene kan det se ut som en nordspisshval, men vi kan ikke være sikker før vi har fått tatt prøver av den. Men vi vet at denne hvaltypen er veldig sårbar for støy.
IKKE rør!
Lørdag kveld sendte hun ut en kollega for å ta prøver av hvalen, som fortsatt ligger på stranda ved Ravik.
På mandag skal forskerne ta med seg hvalkadaveret til Nord Universitet i Bodø for nærmere undersøkelser. I mellomtiden kommer Verster med en instendig oppfordring til de som måtte være i nærheten.
- IKKE rør hvalen. Det er veldig viktig at den ikke blir mer skadet enn den allerede er, sier hun.

Sjelden hval på Sandhornøya