Gå til sidens hovedinnhold

Nærmer seg åpning av museet: - Jektefartshistorien blir endelig virkelighet

Artikkelen er over 1 år gammel

Lørdag 22. juni er det offisiell åpning av Jektefartsmuseet i Bodøsjøen.

Jekta Anna Karoline, bygd i 1876, er hovedattraksjonen i Bodøs nye museum. Jektefartsmuseet er bygd rundt jekta der hun ble satt på land på slutten av 50-tallet.

– Nærmere 80 års arbeid for bevaring av jektefartshistorien blir endelig virkelighet i form av et nytt nasjonalt museum i Bodø, forteller direktør Nordlandsmuseet, Morten Steffensen, i en pressemelding.

Anna Karoline – et unikt kulturminne

Jektefartsmuseets utstilling forteller historien om hvordan jektene sto for nesten all frakt av varer fra Nord-Norge og store deler av vestkysten av Norge, i over 400 år.

– Det er et paradoks at nesten ingen av disse viktige fartøyene er bevart. Anna Karoline er et helt unikt kulturminne, og vi er stolte av å endelig kunne presentere henne og jektefartens historie i et bygg som ærer denne historien, sier Steffensen.

Jektefartsmuseet

Jektefartsmuseet har laget en utstilling som byr på opplevelser og refleksjon, og inviterer publikum med på aktiviteter og en helhetlig opplevelse.

– Hjertet i utstillingen er selve jekta, som kneiser stolt i jektehallen med seil og rigg. Her får du høre om strabaser og livet om bord, om tørrfiskhandelens historie, og om makt og avmakt, profitt og risiko, forteller Steffensen.

I montrene kan du se unike gjenstander fra Nordlands historie, opplyser Steffensen. Blant høydepunktene er et rorhode, en rokokkokjole, en stakk som er forbilde til Hamarøybunaden, og gjenstander fra museets maritime og kulturhistoriske samlinger.

– Bodøsjøen friluftsmuseum med sin samling av eldre bygg fra Salten omkranser det nye museumsbygget og bidrar til å utdype fortellingen om Nordlands historie og livet i fiskerbondesamfunnet, avslutter Steffensen.

Historien om jekta

Nordlandsmuseet (tidl. Nordland Fylkesmuseum) startet arbeidet med å bevare og formidle jektenes historie rundt 1930.

Jekta Brødrene ble kjøpt i 1939, men endte under andre verdenskrig sine dager i flomålet på Rognan. I 1954 kjøpte museet jekta Anna Karoline av familien Angell i Hopen i Lofoten. Det tok imidlertid mange år før det planlagte museet ble en realitet.

Kommentarer til denne saken