I anledning sitt 20-årsjubileum har HANEN etablert en ny, årlig pris kalt Årets GullHane.

HANEN er næringsorganisasjonen for bygdeturisme, gårdsmat og innlandsfiske i Norge, og prisen er etablert som en påskjønnelse til et medlem som har utmerket seg i forhold til kjerneverdiene kultur, bærekraft, omtanke og opplevelser.

Den første vinneren ble familiebedriften Aalan Gård på Vestvågøy i Lofoten.

Det skriver HANEN i en pressemelding.

Aalan Gård er en familiebedrift der gjestene kan oppleve et mangfoldig gårdsbruk. Gården driver blant annet med osteproduksjon og urtehage, og har utsalgssted flere steder, både nord og sør i landet.

- Jeg er utrolig stolt over at vi har vunnet denne prisen, og takknemlig for anerkjennelsen av arbeidet familien har lagt ned for å komme dit vi er i dag, sier Lene-Mari Åland i Aalan Gård.

- Liten tvil

Gården er stemt fram av en jury bestående av blant annet lokalmatsjef Eivind Haalien i NorgesGruppen, Irene Halvorsen, sjefredaktør i Nationen, og Christine Baglo, reiseansvarlig i Dagsavisen. 

- Det var liten tvil i juryen om at den aller første Årets GullHane måtte gå på Aalan Gård. Familien Åland driver en bedrift som gjennom svært mange år har vært en foregangsmodell for gårds- og bygdeopplevelser i Norge. De har vært med å utvikle og løfte en av Norges viktigste matregioner, og utvidet menyen i et av landets viktigste turistområder. I tillegg har de har vist en stor og kontinuerlig  grad av innovasjon, og bygget ut mange gode tilleggsnæringer, uttaler jurymedlem Christine Baglo.

Rørt

Lene-Mari Åland ble svært rørt da hun mottok prisen på vegne av familien.

- Det har vært en fantastisk utvikling av lokalmat og bygdeturisme i Norge, og jeg hadde aldri trodd at vi skulle vinne Årets GullHane blant så mange flotte bedrifter som representerer et unikt mangfold i hele landet, sier hun.