Reagerer på SVs EØS-plan: – Gambling med nord-norske arbeidsplasser

Margunn Ebbesen (H) reagerer på SVs plan om å erstatte EØS-avtalen med bilaterale handelsavtaler.

Margunn Ebbesen (H) reagerer på SVs plan om å erstatte EØS-avtalen med bilaterale handelsavtaler. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Stortingsrepresentanten reagerer på SVs plan om å erstatte EØS-avtalen med bilaterale handelsavtaler.

– Det er utopisk å tro at vi skal få en bedre avtale for arbeidsplassene her i Nordland fylke enn hva EØS-avtalen gir oss, sier stortingsrepresentanten i en pressemelding sendt ut av Høyre.

I pressemeldingen skriver de at totalt gikk 83 prosent av eksporten i 2017 fra Nordland fylke til EØS-området.

Dette er en økning på 2 prosent siden året før, samtidig ser vi at andelen av eksport til ikke EØS-land gikk ned med 2 prosent.

– En handelsavtale kan overhodet ikke sammenlignes med den fulle tilgangen til det europeiske markedet som vi har på lik linje med EU-land, kombinert med vern av fiskeri og landbruk. Det vil risikere lønnsomme arbeidsplasser i vår region, forteller Margunn Ebbesen i pressemeldingen.

Videre skriver de at det pågår en diskusjon i Stortinget om EUs jernbanedirektiv og andre felles regler som Norge må forholde seg til gjennom EØS.

– Direktivene sikrer et velfungerende marked med felles spilleregler for alle. De setter en minstestandard, men politikken vedtas av storting og regjering, sier Ebbesen.

Hun fortsetter:

– Vi har påvirkning på både utforming og iverksettelse av disse spillereglene, og reservasjonsretten er reell. Men det er også store konsekvenser ved å bruke den, fortsetter hun. La oss nå ikke villedes som kanskje Storbritannias befolkning ble gjennom Brexit til å tro at de kunne opprettholde alle fordelene ved et EU-medlemskap når de valgte å gå ut av EU.

Artikkeltags