Å hoppe i stolen – eller å hoppe i det?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tore Jakobsen i Fagforbundet i Nordland vil gjerne vise meg hva organisasjonen han leder gjør i offentlig sektor. Takk for invitasjonen. Jeg kommer, og ser fram til å treffe dere!

Jeg brenner for vår region og dens fremtid. For alt det flotte som skjer her og alle de bransjene som har satt mat på bordet vårt gjennom generasjoner. Det inkluderer det offentlige, fiskeri og industri - og det inkluderer mangfoldet av andre spennende bedrifter og bransjer som har utviklet seg i de senere årene. Jeg mener også at vi alle har et spesielt ansvar med tanke på fremtidige generasjoner. Mulighetene deres til å ha et godt liv, akkurat her vi bor.

På Agenda-konferansen ble jeg utfordret til å snakke om min reise fra Sydney til Salten og de endringene som kommer mot oss innenfor digitalisering og globalisering, samt hva eldrebølgen og reduksjonen i oljeprisen betyr for oss. 

Slik jeg ser det, er det klart at:

1. Vi trenger mer innovasjon og verdiskaping her vi bor.

2. Vi trenger å tenke globale muligheter og nye forretningsmodeller. 

3. Vi trenger å bygge opp både nye og eksisterende bransjer, ikke minst for eksport, for å styrke Nord-Norge og Norges fremtid. Slik at vi kan fortsette å ha en høy levestandard og de godene vi har i dag. 

4. Vi trenger mennesker. Å få unge til å komme, bli eller komme tilbake til denne fantastiske landsdelen vår. Noe vi har problemer med i dag. 

For å klare dette må vi vise hva vi har i landsdelen vår. Hvilke kunnskapsbedrifter og miljøer som eksisterer, og hvilke spennende muligheter dette gir de unge som vurderer å etablere seg her. Dessuten må vi skape flere.

Skal vi snu trenden med fraflytting og få unge talenter som vil bo i nord må vi alle være rekrutteringsagenter. Jeg takker for tilliten om du ser meg som en slik agent, Tore.

Innovasjon på tvers

På konferansen sa jeg tydelig at det offentlige er flinke til å utvikle og innovere. Det understøttes av rapporter, og jeg har selv meget positiv erfaring fra min hjemkommune Bodø. Kommunen er både utviklingsorientert og fremoverlent. Framsikt AS fra Bø i Vesterålen er et eksempel på et selskap som jobber sammen med kommunene i sin produktutvikling. Selskapet startet med to pilotkunde-kommuner da de ville utvikle et system for nettbasert kommunal virksomhetsstyring. Nå er 13 kommuner med i videreutviklingen og over 100 kommuner bruker deler av systemet deres.

Norge for liten alene

Det bekymrer meg er at vi ofte utvikler nye produkter og tjenester innenfor egne vegger. I stedet burde vi flytte disse ideene ut av huset, finne nye større marked og slik skape nye arbeidsplasser. Samarbeid om offentlig-privat innovasjon kan også skape godt grunnlag for nye eksportinntekter. Bodøselskapet Mivanor AS ble etablert for å kommersialisere en rensemetode utviklet i renovasjonsselskapet Iris. Mivanor har fått både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet for sin rensing av sigevann fra deponi. Muligheter for eksportinntekter er store, for markedet er over hele verden.

Der skoen trykker

Jeg snakker altså ikke om å privatisere offentlige tjenester. Offentlig sektor eier samfunnsoppdragene. Den må og skal sitte i førersetet.  Men næringslivet kan være med og drive løsningene fram og bidra til at gode løsninger raskt blir tatt i bruk av mange. Med en offentlig pilotkunde i ryggen blir det lettere for en gründer å erobre verden. Slik styrker vi både det offentlige og næringslivet i regionen vår.

Gode diskusjoner og debatter skaper utvikling så lenge de er konstruktive og har regionens beste i tankene. Tore - jeg ser frem til møtet og videre dialog.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken