Gå til sidens hovedinnhold

Når megler og Avisa Nordland styrer salget

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den 30.april 2018 skriver den kjente pressemann og tidligere redaktør Thor Woje en kronikk i AN.Undertegnede tillater å sitere fra et av avsnittene:

«Det er i mineøyne ett område som peker seg spesielt negativt ut, og det er avisens dekning av boligmarkedet. Stoff om bolig og eiendom er blant det som gir størstleserrespons på nett. Derfor nevnes det som et spesielt prioritert dekningsområde. En boligsak på fronten av nettavisen gir umiddelbart høy klikkrespons.Men høy leserinteresse burde ikke tilsi at journalistiske standarder og kvaliteter jevnlig fravikes, snarere tvert imot»

Det Woje skrev dengang burde fortsatt være toppaktuelt for leserne og redaksjonen i AN. Det kan bekreftes ved at det om morgenen den 22. juni ikke kunne unngås å legge merke til fronten av ANs nettavis. Der var det et bilde av en hytte til salgs på nordlandskysten. I tillegg var det gitt opplysninger og en flatterende beskrivelse av salgsobjektets fortreffelighet i naturskjønne omgivelser,- og selvsagt med prisantydning. For ytterligere profilere meglerens kopling og betydning for saken var det sågar innfelt et bilde av megleren i høyre øverste bildekant. De fleste lesere vil forstå at dette er ren redaksjonell sponsing av meglerens salgsobjekt og en kjent banks eiendomsavdeling i Bodø.

Budrunden ble avsluttet senere samme dag, og som forventet ble hytta omsatt for «langt overprisantydning etter knallhard budrunde om hytta» ifølge megleren som sikret seget nytt salgstrofé. Det bidrar sikkert til øke meglerens og bankens posisjon i eiendomsmarkedet før neste salgsoppdrag. Når hytta selges for en pris lik en enebolig i utkanten av sentrale Bodø, så kan det skyldes et brennhet marked i verdens rikeste land med rekordlave renter. Likevel kan det ikke bortforklares at AN i denne sak har vært med «på å dra lasset» og deltatt i aktørenes spill for å pushe prisen. Er AN troverdig når de neste omgang kritiserer de høye bolig -og leilighetspriser i Bodø, - og spesielt i sentrum? Når AN i denne sak ikke tilfredsstiller krav til redaksjonelt ansvar og redelig journalistikk, så er vel ikke det grunnen til avisens bekymring for søkertall,kvalitet og standard på journalistutdannelsen ved UIN?

Markedsføring og salgskampanjer kamuflert som journalistikk synes å representere en befestet kultur i AN som Woje påpekte for to år siden. Dette innlegget får derfor neppe noe oppmerksomhet av redaksjonen i AN,- og slett ikke i meglerkomplekset i Bodø sentrum. Etter ferien er «på han igjen». I mellomtiden anbefales AN å offentliggjøre Wojes kronikk enda engang i håp om at et godt journalistisk poeng for observante lesere aldri kan gjentas for ofte. Spesielt når det gjelder bolig- og eiendomsmarkedet.

Sigmund Normann,

Bodø

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.