Gå til sidens hovedinnhold

- Når man bor i Bodø kan man kose seg med statistikken over prisutvikling. men dette gjelder ikke alle

Artikkelen er over 2 år gammel

Boligprisveksten i de største nordnorske byene skaper tapere og vinnere på boligmarkedet, og gjør det vanskeligere å flytte fra bygd til by og fra by til bygd. Det viser Kunnskapsparken Bodøs nye rapport.

- Det er distriktene som taper på markedsutviklinga. For selv om boligprisene øker også der, kan de ikke måle seg med prisveksten i byene, sier seniorrådgiver i Kunnskapsparken Bodø, Rune Finsveen, i en pressemelding.

Rapporten Tapere og vinner i boligmarkedet i Nord-Norge er laget i forbindelse med årets konjunkturbarometer, på oppdrag fra Sparebank 1 Nord-Norge.

- Når en bor i Bodø kan en jo kose seg med å lese statistikken over prisutvikling i eget nabolag. Men det er viktig å vite at dette ikke gjelder alle, sier Marit Kvarum.

I 2017 ble det omsatt 6535 boliger i landsdelen, 39 prosent av disse i Tromsø og Bodø. I 22 av de 87 nordnorske kommunene var det færre enn 10 boligomsetninger.

Å bygge en ny enebolig på 160 kvadratmeter i Nordland i snitt vil koste over 5,5 millioner kroner, mens å kjøpe en brukt vil koste nærmere 3,2 millioner. Når kostnaden ved å bygge en ny bolig overstiger det markedet er villig til å betale, blir det vanskelig å få finansiering. Rapporten viser at det bare er sju kommuner i Nord-Norge (Tromsø, Bodø, Alta, Harstad, Hammerfest, Rana og Sortland) hvor den gjennomsnittlige verdien for boliger ligger over 2,5 millioner kroner. 

- Å investere i bolig i distriktene innebærer dermed stor økonomisk risiko og langsiktige bindinger for den enkelte, sier seniorrådgiver Marit Kvarum i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken