Gå til sidens hovedinnhold

Nå tester de varsling med Smittestopp-appen

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå starter tre kommuner utprøving av varsling i Smittestopp-appen.

Kommunene Drammen, Tromsø og Trondheim skal sammen med Folkehelseinstituttet teste om appen fungerer godt som smittesporingsverktøy.

Det melder Folkehelseinstituttet.

Fra og med tirsdag 28. april kan app-brukere i disse kommunene få en sms dersom de har vært utsatt for smitte.

– Vi er veldig glade for at disse kommunene setter av tid til å hjelpe oss med å se hvordan appen virker. De skal blant annet bistå i å se hvor treffsikker den er, om den varsler om de riktige nærkontaktene og hvordan varsel til personer som har vært utsatt for risiko skal se ut på SMS, sier fungerende assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Et av formålene med Smittestopp er rask og automatisert varsling av personer som kan ha vært utsatt for smitte fra koronavirus, i tillegg til å gi data om hvordan befolkningen beveger seg, for å vurdere hvordan smitteverntiltakene fungerer.

Etter hvert som samfunnet åpner mer og mer opp igjen, er det viktig å ha gode systemer for å finne dem som er smittet, isolere de syke og sette nærkontaktene i karantene for å begrense videre spredning av koronaviruset. En person kan være smittsom før vedkommende får symptomer, og smittesporing må foregå hurtig for å stanse videre smittespredning. Når nærkontakter får rask beskjed, kan de gå i karantene og følge med på egen helse.

– Appen er et utprøvende prosjekt, og vi har ikke alle svarene. Et av formålene med valideringsfasen , altså perioden vi skal prøve ut varslingen i, er å få innspill fra kommunene til hvordan appen kan fungere når varslingen tas i bruk, sier Knudsen.

Kommentarer til denne saken