Til NRK forteller ordførerkandidat Grethe Anita Andersen (FrP) at partiet denne uken skal forhandle med Høyre og Senterpartiet, i håp om å finne et flertall.

Ifølge NRK vil forhandlingene starte onsdag denne uken.

Sonderer landskapet

Dagens flertallskoalisjon i Meløy, bestående av Ap, SV, KrF, Høyre og Venstre, har etter valget 12 mandater. Det samme vil en koalisjon bestående av Høyre, FrP og Sp ha.

Meløy har 23 plasser i kommunestyret. Disse blir fordelt følgende mellom partiene:

  • Frp: 5
  • Høyre: 3
  • Venstre: 2
  • KrF: 1
  • Meløy frie folkevalgte: 2
  • Sp: 4
  • Ap: 4
  • SV: 2

Søndag ble det kjent at Senterpartiet og Høyre skulle møtes for sonderinger samme kveld.

Når Avisa Nordland snakker med Tommy Tangstad (Sp) mandag morgen, er det en relativt ordknapp forhandlingsleder som møter oss.

– Vi møttes for å bli bedre kjent. Det er ikke noe mer enn det, sier Tangstad.

– Blir det forhandlinger?

– Vi har ikke kommet noe videre i de prosessene som er. Jeg står fremdeles ved kommentaren min i forrige sak: Vi sonderer landskapet rundt oss, sier forhandlingslederen.

– Er i samtaler

Også Pål Einar Olsen (H) velger sine ord med omhu.

– Vi gjennomførte møtet som planlagt, men utenom det har jeg ikke så mange andre kommentarer enn at det ikke er inngått noen bindende avtaler, sier han.

– NRK har vært i kontakt med Grethe Anita Andersen, og skriver at dere starter forhandlinger på onsdag?

– Om hun velger å bruke det ordet, er det hennes sak. Jeg kan bekrefte at vi er i samtaler, sier han.

Høyre sitter i dag i posisjon sammen med Ap, SV, KrF og Venstre. Olsen har tidligere uttalt at han ikke tror en koalisjon med så mange partier er en farbar vei.

– Vi er i sonderinger med en del av dem også. Men, som jeg har sagt tidligere, anser jeg det som veldig usannsynlig at det fortsetter etter at vi gikk ned fra 15 til 12 mandater, sier han.

– Du sier noen av dem. Betyr det at det ikke er alle?

– Vi har snakket med alle partiene, men vi har ikke inngått noe bindende med noen. Det som skjer videre får vi ta mellom partiene i Meløy, og ikke via media, sier Olsen.