Torsdag gjorde kommunestyret i Narvik et historisk vedtak. Da ble det endelig klart at kommunen slutter seg til avtalen mellom Norges Skiforbund og Narvikfjellet om å søke VM i alpint 2027.

Dette er ikke bare historisk for Narvik, men for hele Nord-Norge. VM i alpin er vintersportens største og mest prestisjefylte arrangement etter OL. Det vil – om det realiseres – bli det første arrangement av en slik størrelse i Nord-Norge.

Landsdelen har tidligere prøvd å få et OL i Tromsø, og Bodø som en av arrangørbyene under EM i fotball. Begge forsøk har mislyktes, til tross for at de har hatt en samlet landsdel i ryggen.

Det bør også Narvik få, og deres sjanser er større enn tidligere forsøk. Norge er en stormakt innen moderne alpin og har aldri hatt et VM. Tiden er derfor overmoden.

Det var slett ikke gitt at Narvik skulle være vår kandidat denne gangen. Vår nasjonalanlegg for alpin ligger i Kvitfjell, som har lang erfaring med å arrangere World Cup-renn.

Det sier derfor mye om det fantastiske arbeid alpinentusiastene i Narvik har lagt ned for å få både Skiforbundet og Alpin-Norge til å stille seg bak søknaden.

En av grunnene er utvilsomt de spektakulære løypene Narvik kan by på. Men det har nok også hjulpet på at en samlet landsdel har stått bak kravet.

Det er vår tur nå, har et samlet Nord-Norge ropt om det som vil bli det første VM av noen størrelse nord for Trondheim.

Landsdelen har også stilt opp med finansiering. Både Nordland fylke og gamle Troms fylke har lovet å bidra med garantier for flere titalls millioner. Det har vært avgjørende for den lokale finansiering som et arrangement av denne størrelsen krever.

Det er derfor svært skuffende at ledelsen i sammenslåtte Troms- og Finnmark nå trekker lovnaden tilbake.

Årsaken er for så vidt legitim; det opprinnelige løftet kom uten at saken hadde vært politisk behandlet. Det vil nå skje, og det skulle bare mangle.

Samtidig er signalene fra nåværende fylkesrådsleder skuffende lunkne. Han sier til Fremover at 30 millioner kroner er veldig mye og at en eventuell støtte til Narvik må prioriteres opp mot andre prosjekter i eget fylke.

Det er å håpe hans fylkesting evner å se ut over snevre fylkesgrenser, og oppfyller løftene til Narvik. Hvis ikke må resten av landsdelen stille opp med litt mer.

For dette vil både samle Nord-Norge, øke stoltheten over å være nordnorsk og gi uvurderlig erfaring i å gjennomføre store idrettsarrangementer.

Alt dette vil på sikt komme hele landsdelen til gode. Slik Arctic Race på sykkel alt har gjort.

Så nå må alle nordlendinger gå sammen om å heie på Narvik, slik at vi vinteren 2027 kan invitere til tidenes mest spektakulære VM.