Nettavisen: - Anbefalingen er klar: Bruk kredittkort. Risikoen for konkursen veltes i praksis over på kredittkortselskapet. I tillegg kan kredittkortet inneholde gunstig reiseforsikring.
Det sa høyskolelektor Dag Jørgen Hveem på BI til Nettavisen Økonomi i vår.
Forbrukerrådet anbefaler å bruke kredittkort til å bestille flyreiser, særlig fordi eventuell risiko da føres over på kredittinstitusjonen.
- Det kan fort bli kostbart for deg som forbruker om flyselskapet går konkurs. Ikke bare har du mistet billettpengene, men det er ofte svært kostbart å kjøpe seg nye billetter. Et unntak er hvis du har kjøpt med kredittkort. Da kan du få penger av kredittkortselskapet, sa direktør for Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket i april.
Men med rekorddyr valuta i de mest populære ferielandenehar ferien blitt dyrere enn forutsett for mange nordmenn.
Gruer seg til august
Fire av ti nordmenn betalte halvparten eller mer av ferien med kredittkort, og hele 320.000 nordmenn gruer seg til regningen, viser en undersøkelse YouGov har gjennomført for Danske Bank.
- Nærmere 20 prosent av dem som betalte deler eller hele ferien sin med kredittkort sier til oss at de i etterkant har gått rundt og gruet seg til dagene vi nå er midt oppi - til sommeroppgjørets time. Det tyder på at mange har brukt mer penger enn de kanskje burde ha gjort i sommer, sier Cecilie Tvetenstrand, som er forbrukerøkonom i Danske Bank, i en pressemelding.
Unge ser med mest gru på regningen. Mens 38 prosent av de mellom 18 og 29 år har gruet seg til å betale for årets sommermoro, oppgir bare 5 prosent av dem over 60 det samme.
Skaff deg oversikt!
Dersom du nå innser at pengebruken tok litt av i sommer, og at regningene som tikker inn er litt i største laget, har forbrukerøkonom Tvetenstrand følgende råd:
- Det viktigste er å få full oversikt så fort som mulig. Gå nøye gjennom kontoutskriftene for alle kort du har benyttet deg av i sommer, sett deg så opp et budsjett for de kommende ukene og månedene, og se om det er noe du umiddelbart kan kutte med hensyn til forbruket. I de fleste tilfeller vil det gå 30-45 dager før rentene på kredittkort begynner å løpe, og pass på at du bruker den tiden effektivt og smart, sier Tvetenstrand.
I tillegg kan man kutte slik i eksisterende og planlagt forbruk:
- De aller fleste greier å spare inn på ett og annet med hensyn til innkjøp av mat og drikke - den ekstra gode osten man pleier å kjøpe eller den litt dyre vinflasken man vanligvis unner seg selv. Og kanskje kan man også la være å dra på byen en lørdag eller to, eller ta selskapet hjemme hos seg selv i stedet? Gjør man slike vurderinger i et par måneder, er man raskt over sommerkneika, sier Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank.
- Ingen grunn til panikk!
- De fleste nordmenn betaler kredittkortgjelda uten problemer, kommenterer Jorge Jensen, fagdirektør finans i Forbrukerrådet, til Nettavisen Økonomi.
Kredittkortbruken er blitt en naturlig del hvordan vi bruker penger, og for de aller fleste fører ikke ferien til betalingsproblemer, bemerker Jensen.
Han står fast på rådet om å bruke kredittkort, både til å betale billetter og hotell, men også til forbruk under ferien:
- Vi anbefaler dette fordi kortet gir en en slags rekalamasjonsrett. I stedet for å krangle med butikken som kanskje har solgt deg en falsk vare, kan du snu det mot banken. Der du er litt i tvil om brukerstedet, bør du bruke kredittkortet, særlig om du er usikker på om det foregår en form for misbruk.
Jensen blir ikke bekymret på bakgrunn av tallene fra Danske Bank.
- At folk gruer til å betale regninger er jo helt normalt. Disse tallene alene gir ikke grunn til bekymring, og sier ingenting om at norske forbrukere havner i en kredittfelle. De fleste av oss håndterer dette veldig greit.
- Kontakt kreditorene!
Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank oppfordrer kunder som likevel måtte slite med å betale kredittkortregningene til å ta kontakt med kreditorene så fort som mulig.
- Det er mye bedre å be om utsettelse enn å måtte betale purregebyr når de sender deg purring ved neste korsvei, sier forbrukerøkonomen.
Undersøkelsen viser også at menn har gruet seg mer til sommerregningene enn kvinner (22 prosent mot 14 prosent). Undersøkelsen er gjort blant 1004 respondenter i hele landet i slutten av juni, opplyser Danske Bank.