Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du ta EU-kontrollen når det passer deg

Artikkelen er over 2 år gammel

De nye reglene for EU-kontroll som trådte i kraft i februar i år, sier at man som bileier nå kan velge selv når man vil utføre EU-kontrollen. Etter kontrollen er utført har man to måneder på seg på å få bilen godkjent, det skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

- Vi får mange henvendelser fra bileiere som har spørsmål knyttet til de nye reglene. Jeg vil oppfordre alle til å sette seg godt inn i hva reglene går ut på og å sjekke når de har frist på seg for å få sitt kjøretøy EU-godkjent, sier Roy H. Holm i Statens vegvesen.

Frist for godkjenning

Fristen for å få godkjent kjøretøyet ditt kan sjekkes opp på Statens vegvesen sin nettsider, og fristen som blir satt er endelig. Eventuelle etterkontroller må også være gjennomført innen den satte fristen.

- Dersom du har frist for godkjenning 1. november, må du sørge for å få gjennomført EU-kontroll i god tid før det. På den måten rekker du rekker å få gjennomført eventuelle reparasjoner og å få tatt en etterkontroll før fristen utløper, sier Holm.

Slutter med purrebrev

Statens vegvesen slutter med ordningen hvor de sendte ut purrebrev når kontrollfristen var utløpt.

- Nå får du som bileier brev med påminnelse om den endelige fristen for å få EU-godkjent din bil to måneder før den går ut. Dersom du ikke overholder fristen, vil du få et brev om at bilen din blir begjært avskiltet. De nye reglene innebærer også at du kan ta EU-kontrollen lenge før fristen, men vær oppmerksom på at uansett når du gjennomfører kontrollen, har du kun to måneder på deg til å rette opp eventuelle feil, sier Holm.

Sikkerhet

- Jeg har forståelse for at endringer av et kjent regelverk kan være vanskelig å sette seg inn i, men minner om at EU-kontrollen er viktig for at alle skal kunne ferdes trygt i trafikken. Det blir ofte avdekket feil på for eksempel bremser og hjuloppheng under slike kontroller, forteller Holm.

Blir ikke kjøretøyet godkjent innen fristen, er det ikke lovt å kjøre det og man risikerer å bli avskiltet ved kontroll.

Kommentarer til denne saken