Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan den norske flaksen snart være over

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bølge to av koronapandemien kom ikke som et sjokk på noen. Myndighetene advarte allerede i vår om at smitten etter alle solemerker ville øke i omfang mot slutten av 2020. Vi befinner oss midt i en varslet katastrofe.

Det er derfor både merkelig og sjokkerende at så lite tilsynelatende ble gjort for å begrense smitten mens vi ennå hadde tid. Importsmitten fra røde land har pågått i lang tid uten at myndighetene har tatt tak i problemet, eller som kollega Stein Sneve skrev på kommentarplass nylig: «…vi kan si at norske kulturarbeidere nå betaler regninga for at polske snekkere skulle få komme hit for å jobbe.»

Det er et understatement. Det er ikke bare kulturarbeidere og folk i utelivsbransjen som betaler regninga. Vi betaler alle regninga.

Også de som nå sørger for at smitten brer om seg i stadig større omfang: De unge. For det er uomtvistelig de mellom 15 og 30 år som nå står bak de høye tallene. Eller som en lege nettopp sa til meg: «Det er de unge som sprer smitten akkurat nå, men tror meg, det er de eldre som må betale prisen». Vi har sett det nasjonalt, og vi har sett det i Bodø. Unge tar mye lettere på koronapandemien enn de eldre. Det er forståelig. De rammes ikke like hardt.

Tilsynelatende.

Mange unge blir smittet og merker knapt nok at de er syke. Er det da så nøye om man går på fest med jevnaldrende? Svaret er selvsagt ja, det er nøye. En ting er at de kan ta med seg smitten hjem, til sine besteforeldre eller andre som ikke tåler et alvorlig sykdomsforløp, en annen ting er at ny forskning viser at stadig flere unge får alvorlige senskader av korona. Senskader som er langt mer alvorlig enn selve sykdommen. Senskader som vi foreløpig ikke aner omfanget av.

Våre politikere, blant andre ordfører Ida Pinnerød, har innstendig bedt ungdom og unge voksne om å begrense den sosiale omgangen de neste ukene. Og slutte med festingen. Det har ikke sunket inn.

Programvert i NRK og artist, Terje Nohr, sa tidligere i år at nordmenn har et kronikkforhold til koronapandemien. Med det mente han at vi ikke har sett hvordan smitten virkelig kan ramme et samfunn. Slik Italia gjorde i mars og april. Slik stadig flere land i Europa gjør nå. Vi har i stor grad sluppet unna. I Norge har vi enn så lenge ikke et sprengt helsevesen.

Hvis vi ikke skjerper oss er jeg redd den norske flaksen snart er over.

Det handler ikke om å plassere skyld, da må man i såfall se på vårt forhold til dyrevelferd, at kineserne fortsatt omsetter eksotiske dyr på såkalte wetmarkets, at vi har pelsoppdrett, og at vi lever altfor tett på ville dyr, noe som er selve oppskriften på virusmutasjoner og nettopp det som skjedde i Wuhan i 2019, men:

Nå må vi alle ta vår del av ansvaret, der det faktisk monner. Begrens reisingen, vask hendene, hold avstand og slutt å feste. Enten du er ung eller gammel. Så blir det kanskje jul på oss alle i år også.

Kommentarer til denne saken