Nå har han landet: - Vi har ingen nærmere venner og sterkere allierte enn Norge

Forsvarsministrene Ine Eriksen Søreide og Ashton Carter tok seg tid til å snakke med den frammøtte pressen da besøket i Bodø ble innledet torsdag ettermiddag.

Forsvarsministrene Ine Eriksen Søreide og Ashton Carter tok seg tid til å snakke med den frammøtte pressen da besøket i Bodø ble innledet torsdag ettermiddag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Torsdag ettermiddag landet den mektige amerikanske forsvarsministeren i Bodø.

Her skal Ashton Carter møte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i samtaler. I tillegg skal de besøke Forsvarets operative hovedkvarter og på Luftforsvarets base Bodø (tidligere Bodø hovedflystasjon, journ.anm.). De to forsvarsministrene kom begge fra London der de har deltatt på en konferanse om fredsbevarende operasjoner i FN-regi. Carter vil være i Bodø til fredag

Litt etter klokka 17.30 torsdag – halvannen time etter oppsatt tidsskjema – landet flyet med USAs forsvarsminister på den militære delen av Bodø lufthavn.

Fordyper godt samarbeid

Temaet for samtalene mellom den norske og den amerikanske ministeren er det bilaterale forholdet mellom USA og Norge. I tillegg til den sikkerhetspolitiske situasjonen i Norges nærområder.

– Vi forventer at vi fortsetter å fordype det gode bilaterale samarbeidet som vi har, og vi har jo allerede begynt det. Jeg har vært i USA et par ganger, og det er veldig flott å få Ashton hit nå. Det er første gangen vi får en amerikansk forsvarsminister hit på 11–12 år, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til den frammøtte pressen torsdag ettermiddag.

– Er det noen spesielle tema som skal tas opp?

– Vi snakker om nordområdene og Midtøsten og det det bilaterale gode forholdet vi har, sa Søreide.

– Har ingen nærmere

Ashton Carter selv sa dette til den frammøtte pressen:

– Vi skal snakke om sikkerhetssituasjonen i hele Europa, Midtøsten og hele verden, fordi vi har ingen nærmere venner og sterkere allierte enn Norge. Vi gjør så mye sammen, og USA er så takknemlig for å ha en venn som er så sterk og prinsipiell som Norge. Så vi har mye å snakke om. Men det gledelige er at vi har alltid suksess med det vi gjør sammen. Så jeg setter pris på at statsråden inviterer meg hit. Hun er en god venn og en god kollega. Både for meg personlig og for våre to land, sa han.

Les også: De som forventer at Carter i Bodø vil gi uttrykk for forholdet mellom nord og sør, vil bli skuffet

Store sikkerhetstiltak

Det var strenge sikkerhetstiltak rundt Scandic Havet.

Det er iverksatt store sikkerhetstiltak i forbindelse med besøket. Deler av Bodø sentrum er avsperret, og det vil bli væpnet politi i gatene.

Idet ministrene kjører inn til Bodø sentrum, henger det også et militært helikopter over Nerbyen.

Les også: Politiet oppdaterer: Det vil bli mulig for trafikk å passere kontrollposter

Les også: Torsdag får Henry storfint besøk – det skaper utfordringer

Kommentarer til denne saken