Gå til sidens hovedinnhold

Nå har endelig Liza-Mari fått 2,2 millioner «babyer» på plass

Liza-Mari Isaksen fra Gildeskål er produksjonssjef for gigantanlegget.

For abonnenter

DÅFJORD (Nord24.no): Det gamle fiskeværet i Dåfjord er jevnet med jorda, og Norway Royal Salmons flunkende nye settefisk-anlegg har reist seg på kaia i Karlsøy kommune.

Nå er byggetrinn en av fire ferdig i anlegget, som vil ha en totalkostnad på 750 millioner kroner for NRS, som eies av en rekke oppdrettere langs kysten.

Det nye anlegget inneholder topp moderne fasiliteter og høyteknologisk produksjonsutstyr, som følger fisken i flere stadier fra rogn til opp mot 500 gram postsmolt.

Blant annet maskin som gir millimeterpresis vaksinering av fisken og et enormt resirkulerings-anlegg, som gjør at settefiskanlegget bruker opp mot 99 prosent av vannet på nytt igjen.

I mai ble det satt inn 2,2 millioner befruktet rogn i anlegget, som skal leveres neste vår.

– Det er en milepæl, sier produksjonssjef ved NRS Settefisk, Liza-Mari Widnes Isaksen, som er fra Gildeskål.

Bedre kontroll

Milepælen har stor betydning for oppdrettsselskapet.

– Det er veldig viktig for oss. Nå har vi kontroll på dette steget selv, fra rogn til smolt. Da vet vi nøyaktig hva fisken har vært gjennom og kan lage kvalitetssmolt og styre produksjonen, sier Widnes Isaksen.

Målet er å produsere ti millioner fisk i året.

– Vi har konsesjon for en biomasse på 2.400 tonn. Vi kan også produsere et lavere antall fisk, men med større snittvekt, det går litt på hvordan vi velger å legge opp produksjonen. Vi får bestillinger fra sjø, og prøver å tilpasse og levere så godt vi kan ut i fra bestillingen, sier Widnes Isaksen.

Fisken de leverer er fra åtte måneder til halvannet år.

Forsinkelser

Hun har vært med siden planleggingen av anlegget startet og vært med på å forme det.

– Alt fra hvordan anlegget er bygget opp og satt sammen, med antall kar, haller, utstyr og logistikk i anlegget. Det er viktig at det siste fungerer godt.

Etter det Nordlys kjenner til skulle det vært produksjon på anlegget allerede i januar i år, men det kom først fisk i anlegget 4,5 måneder forsinket.

Pilar Entreprenør, som eies av Bård Sverdrup, er totalleverandør for gigantanlegget.

Årsaken til forsinkelsen er covid-19-pandemien.

– Produksjonen på prosjektet skrider framover, men vi er noe bak den opprinnelige fremdriftsplanen fra 2019. Hovedårsaken til dette er pandemien, og det har vært krevende å drifte et slikt stort prosjekt slik verden har sett ut det siste året, har daglig leder i Pilar, Vegard Berg-Johansen, tidligere skrevet i en epost til Nordlys.

– Forsinkelsen er omforent og i forståelse med byggherre. Det gjøres løpende tiltak for å imøtekomme de myndighetspålagte kravene som kommer i forbindelse med pandemien. Dette påvirker selvsagt noen av delleveransene i prosjektet, mens sluttdato vil opprettholdes i henhold til plan, sier han.

Widnes Isaksen sier at det har vært vanskelig å få leveransene til leverandørene.

– Det gjelder også arbeidskraft, med de restriksjonene som har vært. På det meste har vi vært oppe i 150 arbeidere fra forskjellige entreprenører. Pilar har løst det veldig bra.

Ifølge produksjonssjefen vil ikke NRS kreve kompensasjon av entreprenøren på grunn av forsinkelsen.

– Dette skjer på grunn av koronaviruset, så det er ikke mye vi får gjort med det, sier hun.

De har forståelse for at det har tatt lengre tid enn planlagt.

– Vi skjønner jo utfordringa, og har prøvd å legge opp produksjonen etter de utfordringene vi har hatt. Det er bedre å samarbeide, og finne ut av det. Vi skal jobbe sammen en stund til, sier Liza-Marie Widnes Isaksen.

Nå går startskuddet for investering på 750 millioner. Tromsøfirma har fått hovedkontrakten

Har prøvd å utnytte ventetiden

Hun vil ikke spekulere i hvor mye forsinkelsen har kostet settefiskanlegget.

– Jeg har ingen tall på hva forsinkelsen har kostet. Det blir vanskelig å vurdere grunnet mange faktorer.

Widnes Isaksen og kollegene har prøvd å utnytte ventetiden.

– Vi har fått god tid til å sette oss inn i systemene og finpusse på prosedyrer, risikovurderinger og HMS om en skal se det positive i en forsinkelse, sier hun.

Nå skal startfóringen, påveksthallene og postsmolthallene, samt støttefunksjoner, overleveres før byggetrinn en er helt fullført.

De tre siste byggetrinnene er samme type produksjonslokaler, bare i større skala.

Kommentarer til denne saken