Nå er det sesong: De trenger bare en bitte liten åpning og de ødelegger for store summer

DEL

2020 er museår og mange bileiere opplever uønsket besøk i bilen sin. De trenger bare en bitte liten åpning for å komme inn. Og har de kommet seg inn, kan de ødelegge for store summer.

– Med enkle grep kan du begrense risikoen for å få mus i bilen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

En varm motor er forlokkende for mus på jakt etter et varmt oppholdssted. Veien inn i bilen går ofte gjennom motorrommet. Fra motorrommet og inn i bilen er veien kort for en mus som kun trenger 6–7 millimeter åpning for å komme seg inn. En ryddig bil vil gjøre det mindre attraktivt for musene å slå seg til ro.

– Det viktigste tiltaket man bør gjøre er å sørge for en bilkupé fri for smuler og sjokoladepapir, rådgir Sødal. – Det er også viktig å ikke la bildørene og bagasjeluka stå oppe unødvendig. Da kan musene fort smette inn i bilkupeen, sier Sødal.

Han forteller videre at musene kan slå seg til ro i motorrommet og bygge et rede der. Ledninger, plastikk og isolasjon er attraktivt å gnage på.

– Så det er lurt å følge med i motorrommet. Se etter muselort og om det er gnagd på ledninger og lignende. Sjekk litt ekstra hver gang du fyller på spylervæske, sier NAF-rådgiveren.

Og har du fått mus i bilen, så må du ta affære kjapt. En løsning kan være å ta i bruk elektroniske muse-jagere som gir en høyfrekvent lyd. Den andre muligheten kan være den gammeldagse musefellen.

– Unngå for all del musegift. Musene kan fort gjemme seg etter at de har fått i seg giften og dø på en vanskelig tilgjengelig plass. Den lukten vil du ikke ha i bilen, mener Sødal.

Musene kan ha bodd i bilen en stund før du oppdager det, og da vet du ikke hvor store skader de har gjort.

– Så når du oppdager at det har vært mus i bilen, ta kontakt med forsikringsselskapet ditt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken